23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Със 104 по-малко от миналата година са преброените диви прасета

Намаляване на дивеча и на хищниците регистрираха авджиите от Ловно-рибарско дружество (ЛРД) „Свиленград“. Преброяването е станало на база наблюденията преди и по време на ловните излети.

По принцип тази дейност се прави през пролетната таксация на дивеча, която бе предвидена за 14 март, но заради обявеното извънредно положение бе отменена, уточни председателят на ЛРД Петър Вангелов.

Преброените диви прасета са със 104 по-малко в сравнение с миналата година. През 2019 г. свинете са били 300, а сега са 196. Спада Вангелов си обяснява с африканската чума по прасетата, заради която е намаляла популацията и същевременно миграцията им.

С 9 по-малко са и регистрираните сърни, като тази година те са 311. Наблюдава се спад и на броя на благородните елени. Преброени са 58 екземпляра, а през 2019 г. са били 73. Представителите на тези видове обаче нямат постоянни местообитания тук, освен това при нас те не се отстрелват, обясни председателят на ЛРД Петър Вангелов.

Резултатите от пролетното преброяване показват, че намаляват и дивите зайци. Засечени са 1 514 екземпляра, а през 2019 г. те са били 1 557. Зайците са много податливи на атмосферните условия, при обилни дъждове, например, могат да се удавят, подчерта Вангелов. Той сподели, че по нашите ловни полета тази година са били разселени 60 зайци, като са заявени за разселване още 100.

Преброени са 2 889 яребици и 728 фазана, като през 2019 г. яребиците са били 2 953, а фазаните – 635. „На места и при двата вида се наблюдава устойчив запас, което се дължи на направеното от нас тази година разселване. Пуснахме 200 фазана, 300 яребици, 210 полудиви патици и 210 кеклика“, уточни председателят на ЛРД. Преброени са 346 кеклика, като са видени и люпила от този вид, което означава, че разселените птици са оцелели, подчерта той.

Според свиленградските ловджии усилията за поддържане на нормална численост при хищниците дават резултат. Забелязани са 326 чакала, 122 лисици и 12 вълка. Напаст и по земята, и по дърветата стават 223-те диви котки, които са защитен вид, но пораженията от тях са даже по-големи, отколкото при чакала. Броят на дивите котки е тревожен, каза Вангелов. По думите му, откакто България влязла в ЕС, били забранени за отстрел. Той отбеляза това като голямо недоразумение, тъй като видът не бил застрашен от изчезване.

Впрочем, таксацията на дивеча дава възможност да се констатира количеството, съотношението по пол, възраст, физическото състояние на животните. То е основа за планирането в ловното стопанство.

Диляна ЦВЕТКОВА