23
Вт, Юли
35 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Кална вода потече от чешмите в централната част на Свиленград. Живителната течност е с тъмнокафяв цвят и не може да бъде използвана за пиене, миене, пране, т. е. за ежедневни житейски нужди. Това е безобразие, оплакаха се пред „Старият мост“ наши читатели. За доказателство те донесоха в редакцията ни и бутилка, пълна с мръсната вода.

Освен че течността не става за хигиенни нужди, хората недоволстват от съсипано пране, както и от опасността от повреда на перални, миялни машини и бойлери. При цена от 3 лева за кубик, една от най-високите в цялата страна, възмущението им е основателно. Жена, живееща в блок на бул. „България“, разказа, че, както се къпела с чиста вода, изведнъж потекла кал. Дамата помислила, че боята от косата ѝ се разтекла. Оплака се, че в момента цялото тяло я сърби. След като от ВиК непрекъснато твърдят, че имат основателна причина за увеличението на водата, питам: Сега нямат ли причина да ни обезщетят с 1 – 2 кубика, които реално ще бъдат изразходени не по наша вина до изтичане на мръсотиите, чуди се известният в Свиленград краевед Атанас Куманов. Разбирам, че е напълно нормално да стават аварии, но от водното дружество трябва да намерят начини и да предприемат кардинални мерки за разрешаване на проблема с калната вода, допълва Куманов.

„Старият мост“ незабавно се обърна за обяснение към ВиК. Оттам споделиха, че е възникнала сериозна авария между улиците „Александър Стамболийски“ и „Алеко Константинов“, поради което е било нарушено водоподаването в квартала, заключен между вул. „България“, ул. „Цар Симен велики“, ул. „Александър Стамболииски“, ул. „Московска“ и ул. „Г.С. Раковски“ в централната градска част и след ремонта е потекла мътна вода.

Припомняме, че преди десетина години Община Свиленград успя да подмени със заем и с пари по европейски програми водопровода в центъра. Целта беше първо да се сменят тръбите и след това да се извърши рехабилитация на уличната настилка. За изпълнител на обществената поръчка бе определено акционерното дружество „Райкомерс конструкшън“. Гаранцията на тръбите обаче изтече преди две години, което означава, че от ВиК трябва да отстранят аварията и асфалтират участъка за собствена сметка и по-точно за сметка на потребителите.

Диляна ЦВЕТКОВА