29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Нова специалност след 7-и клас се въвежда за учебната 2020/ 2021 г. в свиленградската ПГССИ „Христо Ботев“. Ученици ще се обучават в „Икономист – информатик“, т. е. две в едно – хем икономика, хем информатика, сподели пред „Старият мост“ директорът на гимназията Христина Милушева.

По думите ѝ специалността била в унисон с политиката на МОН във връзка с нарасналата необходимост от хора със знания и умения, свързани с науката, технологиите, инженерството и математиката. Въвеждаме „Икономист – информатик“ в училище, за да се опитаме максимално да отговорим на липсата на специалисти в IT сектора, допълни Милушева. Тя поясни, че специалността включва разширено изучаване на английски език. Завършилите ще могат спокойно да работят с данни, свързани с дейността и финансите на дадена фирма. Балообразуващата оценка за прием ще е сумата от удвоения резултат от матурата по Български език и литература, удвоения резултат от матурата по математика плюс оценките по информационни технологии и английски език от свидетелството за основно образование.

Още няколко нови специалности се въвеждат от следващата учебна година в училища в Хасковска област. В димитроврадските Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“ и Професионална гимназия „Проф. Д-р Асен Златаров“ се въвежда специалността „Приложен програмист“. В Средно училище „Любен Каравелов“ (Димитровград) учениците ще имат възможност да изучават професията „Оператор информационно осигуряване“. В хасковската Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен ІІ“ учениците ще могат да изберат професията „Геодезист“.

Броят на децата, завършващи седми клас през тази година в Хасковска област, е 2024, което е с 74 повече от 2019-а. Тяхното обучение ще се осъществява в 26 училища от цялата област, като учениците ще могат да избират профили или професии в 80 паралелки, от които 30 с профил, 50 с професия и 50 паралелки със СТЕМ профил или професия.

От тази година и в Хасково ще се осъществява дуална форма на обучение, която залага в учебните програми както стандартната теоретична подготовка, така и задължителен стаж в дадено предприятие в зависимост от специалността. Такава ще бъде открита в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Стойчо и Кица Марчеви“, а специалността е „Електротехник“. Продължава да се осъществява дуалната форма на образование в Харманли и Димитровград.

Ще има и две паралелки със задочна форма на обучение. Това ще бъдат „Производство на облекло от текстил“ в Професионалната гимназия по лека промишленост „Райна Княгиня“ и „Металорежещи машини“ в СУ „Д-Р Петър Берон“ - Тополовград.

Диляна ЦВЕТКОВА