17
Пон, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Подписка срещу решението на АПИ направиха жителите на селата Капитан Андреево, Генералово и Чернодъб

На свое заседание, проведено на 12 февруари 2020 година, Общинският съвет в Свиленград категорично се противопостави на решението на Агенция „Пътна инфраструктура“ да отвори пътната връзка от автомагистрала „Марица“ към паркинг „Генералово“ и категорично застана зад подписката на 360 жители на селата, които ще бъдат засегнати от отварянето ѝ. Съветниците приеха нарочна декларация, която ще бъде изпратена до МРРБ, МВР, АПИ, ОД на МВР – Хасково и областния управител, с която изразяват несъгласието си за отваряне на отбивката. Тя беше приета с пълно мнозинство от всички представители в местния парламент.

Цялата ситуация възникна след изказване на министъра на регионалното развитие и благоустройството на парламентарния контрол на 31.01.2020 година в Народното събрание, за което в. „Старият мост“ писа. Министър Аврамова заяви от трибуната, че се предвижда отваряне на старата отбивка от магистралата към Капитан Андреево, за да се насочи опашката от камиони към селото. След това изказване хората от околните села направиха подписка против това намерение, изпращайки я на всички отговорни институции. От наши източници разбрахме, че от КАТ - Хасково също са отказали да съгласуват проекта за отваряне на пътната връзка. Мотивите на местните парламентаристи и тези на жителите на селата съвпадат изцяло. Всички са против отваряне на връзката. Ето и пълния текст на декларацията:

"Общинските съветници от ОбС - Свиленград декларираме следното:

Ръководени от интересите на жителите на Община Свиленград, изразяваме несъгласието си и считаме за неприемливо, недопустимо и неправилно отварянето за ползване на пътна отбивка на автомагистрала „Марица“ в посока към ГКПП „Капитан Андреево“ преди пътен възел Капитан Андреево до паркинг „Генералово“ и свързваща АМ „Марица“ с път I-8.

На проведения парламентарен контрол на 31.01.2020 година в Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройството г-жа Петя Аврамова отговори на питане, свързано с построяване на паркинг за тирове на ГКПП „Капитан Андреево“. От отговора на министъра става ясно, че се предлага отваряне на старата пътна отбивка от магистралата, водеща към село Капитан Андреево. За жителите на общината това място е известно като паркинг „Генералово“. Тази отбивка се ползваше преди години, когато не бе построен последният участък от магистрала „Марица“ и през нея минаваше целият автомобилен трафик, водещ към стария вход на граничния пункт. Мястото беше станало известно с многобройните пътно-транспортни произшествия с високи материални щети и отнемането на живота на чуждестранни граждани. В района на отбивката по време на ползването ѝ са станали 130 ПТП с 30 ранени и 4 убити човека. Основните причини бяха свързани с липсата на видимост при спущането на тежкотоварните автомобили от магистралата към първокласния път I-8 и високата им скорост, породена от наклона на пътя.

Теренът, който е под отбивката и се ползва за паркинг, е с площ от 10 декара, като в него има стари, порутени и неугледни търговски обекти, които не работят от години. Чистата площ, която може да се ползва като паркинг, е не по-голяма от 5 дка и може да поеме не повече от 30 - 40 тежкотоварни автомобила. Следва да се има предвид и фактът, че асфалтът на паркинга в голямата си част е компрометиран, изровен и с огромни дупки. На този паркинг няма и нито една тоалетна за обществено ползване и нито една баня за шофьорите. Аварийната лента на шосето между паркинга и пътен възел Капитан Андреево, която може да се ползва за спиране на камиони, е не повече от 1 400 метра, т.е. на нея не могат да спрат повече от 60 тежкотоварни превозни средства. Пътят е двупосочен и по него се движат освен жители на селата Капитан Андреево, Генералово и Чернодъб и автомобили със специален режим с висока скорост, най-честно на гранична полиция и опасността от ПТП ще се увеличи многократно. Опасността от катастрофи ще стане много голяма, особено в тъмната част на денонощието и при мъгли, каквито в района има често. Важен е и фактът, че замърсяването на околната среда няма да бъде решено, защото отпадъците, които се изхвърлят сега по магистралата, където ситуацията е безобразна, ще бъдат изхвърляни вече по път I-8, на който няма нито едно кошче за отпадъци. Няма да могат спокойно да се ползват земеделските земи, които са в близост до паркинга и тази отсечка, защото достъпът към тях ще бъде ограничен от спрелите камиони.

От всичко дотук става ясно, че това не може да бъде решение на въпроса с опашките от тирове. На този паркинг, който не предлага никакви условия за шофьорите, и въпросната пътна отсечка от 1 400 метра ще могат да се съберат не повече от 100 – 120 камиона, което в километри е равно на не повече от три, а всички останали камиони от двадесеткилометровата опашка ще продължат да са паркирани по платната на Автомагистрала „Марица“.

Водени от горното и сериозността на посочения проблем Общински съвет - Свиленград настоява да не бъде отваряна за ползване пътна отбивка на автомагистрала „Марица“ в посока към ГКПП „Капитан Андреево“ преди пътен възел Капитан Андреево до паркинг „Генералово“ и свързваща АМ „Марица“ с път I-8. Настоящата Декларация да бъде изпратена до: министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на вътрешните работи, председателя на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, областния управител на област Хасково, директора на ОД на МВР – Хасково".