30
Чет, Май
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Художничката Нина Димитрова изрисува стените с финансовата подкрепа на младежите от Ротаракт

С картини на герои от български народни приказки и гатанки бяха изрисувани стените на детското отделение в МБАЛ-Свиленград. Инициативата е на младежката организация на Ротари клуб - Ротаракт, която финансира художничката Нина Димитрова за направата на изображенията.

За изрисуване на картините Нина е използвала акрилни бои. Отнело й около месец да завърши проекта. Специално подбраните цветови съчетания на вълшебни герои повдигат настроените на децата, настанени в болницата, и създават добра уютна обстановка, сподели тя пред „Старият мост“. „Учените отдавна са доказали, че цветовете са един ефикасен начин за благотворно влияние върху нервната система, повишаване настроението и сваляне нивото на стреса. В такова обкръжение всеки човек и най-вече детето се чувства комфортно“, подчертаха пък инициаторите на идеята.

На 1 юли част от екипа на Ротаракт – Свиленград посети болницата, за да разгледа крайния резултат на инициативата си. Бе посрещнат лично от мениджъра на здравното заведение д-р Димитър Ермов, който благодари за добрата идея. „Трябва да знаете, че от вас има останало нещо красиво в болницата, което радва окото. Нека инициативите ви не стихват, защото в света трябва да има съпричастност и да се помага“, обърна се д-р Ермов към младежите. Той им предложи с всеобщи усилия да създадат фондация за подкрепа на деца с онкологични заболявания и вродени малформации от Свиленград. В практиката си ежедневно се сблъсквам с такива хора и съм решен да създам такава фондация, каквото и да ми коства това, подчерта д-р Ермов.

Впрочем, изрисуването на стените на детското отделение е първата осъществена инициатива на младежите от Ротаракт – Свиленград. Организацията, в която в момента членуват 11 души от 18 до 30-годишна възраст, бе основана на 1 април 2019 г.

Диляна ЦВЕТКОВА