12
Пет, Апр
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Автогарата да се премести до хипермаркет „Жанет“ извън града. Такова решение взеха общинските съветници на своето заседание в сряда. Предложението на кмета Георги Манолов подкрепиха 11 от местните парламентаристи, четирима бяха против, трима се въздържаха.

„За“ гласуваха: Цветелина Атанасова, Анелия Георгиева, Мартин Айвазов, Георги Еленков, Атанаска Михайлова, Живко Желев, Панайот Панайотов, Николай Д. Колев, Живко Проданов, Христина Бойчева, Николина Пехливанова. „Против“: Иван Андреев, д-р Христо Минков, Христо Щерев, Стамо Димитров. „Въздържал се“: Д-р Георги Карамфилов, д-р Диана Василева, Иван Апостолов. Евелина Стефанова декларира конфликт на интереси и не участва в гласуването.

Решението новата автогара „Бойдеви“ да стане основна за Свиленград и да бъде начална и крайна спирка на междуселищните автобуси ще влезе в сила от 1 септември 2019 г., а не от 1 юли, каквото беше първоначалното намерение. Всъщност тукашната превозваческа фирма „Бойдеви“ е наемател на автогарата, която досега се водеше на Алтунхан. Както е известно, елиминираната автогара в центъра на града пък е на местната фирма „Свиленград Автотранспорт“.

На заседанието на ОбС бе внесена докладна записка с допълнителни мотиви от общинската администрация за пренасочването на автобусния трафик от старата към новата автогара. Общинският съветник от БСП Христо Щерев заяви, че новата докладна не е разглеждана в постоянните комисии и не е представена пред местния парламент в сроковете, регламентирани от правилника. По думите му тя не би трябвало да се гласува сега. Въпреки това обаче гласуването се проведе.

Според Иванка Димитрова, директор на Дирекция „Общинска собственост“ към ОбА, предложеното на общинските съветници допълнение се е наложило, след като са минали заседанията на постоянните комисии и тези мотиви са били изложени там, затова те са били допълнени, за да се вземе законосъобразно решение. Преди седмица на заседанията си две от постоянните комисии към ОбС - ТСУ и Икономическа, не приеха предложението на градоначалника автогара „Бойдеви“ да стане основна и да изземе функциите на досегашната, собственост на „Свиленград Автотранспорт“ АД . Основен мотив за това беше, че новата автогара е отдалечена от градския център и така се затруднява придвижването на пътниците, предимно възрастни хора от селата, които идват най-вече до поликлиниката и за лекарства. На ИК беше предложена преместването на автогарата да се отложи за 1 септември, а през юли общинските съветници да утвърдят допълнителни транспортни линии, с които да се извършва превоза от новата автогара до поликлиниката и горското и обратно на облекчени цени.

Д-р Георги Карамфилов /ГЕРБ/ направи предложение точката да бъде отложена и разгледана след като кметовете на населените места в общината, представят мнението на пътуващите от селата към града. Предложението му не успя да мине.

Панайот Панайотов /НФСБ/ разпалено се обяви в подкрепа на предложението за преместването на автогарата. Според него, Свиленград като кандидат за зелена община трябва да изведе автобусния трафик извън града. Той заяви, че инвестиции в старата автогара не са правени от години. „Има две бариери и асфалт. Абсолютно нищо друго няма. Няма нито тоалетна, нито заведения за хранене, нито пише някъде автогара. Направо да докараме „Чавдарите“ и да идем в 75-та година, заключи представителя ня Валери Симеоновата партия.

Една от предпоставките да се вземе това решение е извеждането на трафика извън града, каза зам.- кметът Мария Костадинова. В допълнителната докладна сме обяснили как можем да защитим интереса на хората, които пътуват от селата от общинската пътна мрежа. На сегашната автогара няма нито едно паркомясто. Хората които посрещат и изпращат, паркират по съседните улици, натоварва се движението.

Кое налага преместването на автогарата, попита Иван Андреев /ГЕРБ/. „Тя не е от вчера там. С допълнителни докладни, от девет морета вода се носи, за да се съгласим да бъде преместена в полза на не знам си кой. Обещанията, че ще возите 90 годишни хорица, дошли от селата, че ще ги връщате обратно, от там направо ще влизат в моргата. Опитвате се да ни убедите, че трябва да вземем това решение, което не е в полза на хората“, подчерта Иван Андреев.

В крайна сметка беше прието автобусите да спират на новата автогара от 1 септември.

На 15 юли на извънредно заседание общинските съветници ще трябва да утвърдят допълнителни транспортни линии, с които да осигурят на пътниците от селата превоз до Пощата и Горското. Кой ще поеме тези транспортни разходи обаче не е ясно.

СМ