13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Инспектори от Държавен фонд „Земеделие“ направиха ненадейна проверка на къщата за гости на Милко Калайджиев навръх Еньовден – 24 юни. Акцията бе по заповед на министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева. Нареждането е да бъдат проверени всички къщи за гости в България, финансирани по ПРСР 2007-2013 г., за които 5-годишният мониторингов период не е изтекъл.

Къщата за гости на Милко Калайджиев се намира в Мезек. Тя е една от трите, проверени в свиленградското село. Общата стойност на проекта е 435 000 лева, от които 304 000 лева са европейско финансиране. Луксозната двуетажна сграда, построена през 2015 г., разполага с пет спални със самостоятелни баня и тоалетна, зала за банкет, фитнес, сауна и открит басейн. Разгънатата й площ е 300 кв. м. Стаите се отдават отделно, като цената е 80 лева. Къщата, която е с капацитет за 20 души, може да се наеме и цяла срещу 350 лева на вечер.

Целта на проверката на инспекторите от Държавен фонд „Земеделие“ бе да се установи на място дали обектът, който е в период на наблюдение, работи по предназначение и развива туристическа дейност. Бе направена ревизия на всички документи, доказващи реалното функциониране на къщата, като място за настаняване на гости. Към този момент не са установени нарушения, но с окончателен доклад проверяващите ще излязат в края на юни. Къщата има съответните рекламни материали, което показва, че тя се използва по предназначение, поясни вр. и. д. директор на ОД „Земеделие“ - Хасково Динко Господинов.

Екип на „Старият мост“ се увери на място, че свикналият с популярността Милко Калайджиев никак не се притесни от внезапната проверка. „Нямам никакви притеснения от ревизията. Тъкмо вчера изпратих поредните гости“, сподели поп-фолк певецът, докато прибира пране в пералнята в специалното помещение в мазето на сградата. „Къщата работи от 4 години. Освен това, за да ми възстановят ДДС-то, се правят страшни проверки“, разказа още Калайджиев. По думите му интересът към къщата му за гости от страна на почиващи не бил много голям, но не можел да се оплаче. Не се става богаташ от това, категоричен е свиленградският славей, но допълва, че се готви да вдигне още една къща за гости на брега на язовира си, който стопанисва край Мезек. Плановете били там да направи и ресторант.

Диляна ЦЕТКОВА