19
Нед, Май
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Еньовден посрещнаха с днешния изгрев на слънцето в свиленградското село Щит. Вярва се, че в нощта срещу празника звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила.

В 5:00 часа самодейци към местното читалище „Христо Ботев 1927“, приятели на билките и членове на младежката организация „Изида – Юнак“ се събраха пред беседката в началото на китното селце. С възстановка на характерните магически ритуали – мълчано хоро за омилостивяване на самодивите и търкаляне в еньовска роса преди изгрев слънце, започна и събирането на билките. Жълт кантарион, бял и жълт равнец, еньовче и други билки си събраха малки и големи, дошли да отбележат празника. След това успяха да уловят магическото трептене на слънцето, посрещайки изгрева с вяра за здраве през годината.

Програмата продължи в центъра на Щит, където бе изплетен венец от събраните билки, през който по три пъти за здраве се провряха присъстващите на празника. Някои пък си направиха амулети, които нарекоха с най-съкровените си желания – за любов, здраве, късмет, пари и др. После всички се почерпиха с лековития еликсир, приготвен от секретаря на читалище „Христо Ботев 1927“ Александър Карамфилов. Лечебните му съставки са 7 билки, от 7 извора вода и мед.

Празникът продължи с богата музикална програма, в която се включиха много самодейни състави от община Свиленград.

 

Еньовден (Яневден, Яновден, Иванден, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка) е празник в българския народен календар, който се чества на 24 юни всяка година.  На същата дата източноправославната християнска църква чества рождение на св. Йоан Кръстител. Оттам идва и името на народния празник – Еньо или Яне, кратки форми на Йоан (Иван) – и често обредите и традициите на двата празника се преплитат.  Коренът на празника е свързан със славянските фолклорни традиции и има много точни съответствия в обичаите на всички славянски народи. На този ден се берат билки и се смята, че те имат най-голяма сила именно в тази нощ.

 

Диляна ЦВЕТКОВА