24
Сря, Юли
35 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

18 ракети срещу градоносни облаци са изстреляни досега над общините Свиленград и Любимец. Това стана от новооткритите площадки край Георги Добрево (8 бр.), Лозен (6 бр.), Левка (2 бр.) и свиленградската местност Мумнево (2 бр.).

Предприехме тази мярка, тъй като прогнозата за времето предвещаваше градушки над двете общини, подчерта директорът на РД „Борба с градушките“ - клон Хасково Надежда Такиева. По думите й очаква се климатичната обстановка да се нормализира през тази седмица. Въпреки това облаците се наблюдавали денонощно и при евентуален риск от градушка щели да бъдат обработени.

Както „Старият мост“ писа, общо 29 са противоградните площадки в Хасковска област. В Димитровград те са в селата Светлина, Ябълково, Добрич и Злато поле; в Симеоновград - Троян, Дряново и Симеоновград; в Стамболово има една площадка в общинския център, а в Харманли са 9 - в Овчарово, Браница, Българин, Славяново, Иваново, Черна могила, Изворово, Бисер и Доситеево. В община Хасково площадките са позиционирани в Гарваново, Узунджово, Нова Надежда, Брягово, Стамболийски, Войводово, Книжовник и Криво поле. Изстрелването на ракети от площадките се координира от команден център, позициониран в сградата на Агенцията по безопасност на храните в областния град. Той бе официално открит на 23 май от земеделския министър Десислава Танева.

Припомняме, че чаканата от десетилетия противоградна защита в региона стана факт благодарение на усилията на депутата от ГЕРБ д-р Георги Станков и на Десислава Танева.

Диляна ЦВЕТКОВА