Крими
Инструменти
Шрифт

Пловдивският апелативен съд измени мярката за неотклонение на 50-годишния бивш митничар Стойчо В. от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ от 3 000 лева. Апелативните магистрати отмениха като необосновано определението на Окръжен съд – Пловдив, като решението е окончателно. Стойчо В. ще излезе на свобода, след като внесе сумата.

Мотивите на съдиите бе, че няма опасност обвиняемият да се укрие и да извърши друго престъпление. Има семейство и деца, за които трябва да се грижи като работи, за да ги издържа.

Както „Старият мост“ писа преди време, Стойчо В. и съпругата ми Ива бяха задържани в началото на 2019 г. за източване на еврофондове и пране на пари. Мъжът бе оставен за постоянно в ареста, а на жена му бе наложена мярка „домашен арест“.

Стойчо В. години наред е работил на ГКПП Капитан Андреево. Уволнен е, след като е признат за виновен, че е пуснал микробус, натоварен с контрабандна техника. През 2010 г. той е осъден на 8 месеца условно с три години изпитателен срок. След като напуска митницата, регистрира частна фирма с предмет на дейност дезинфекция.

Стойчо и съпругата му Ива са арестувани на 14 януари т. г. в Пловдив за източване на еврофондове. Задържани са в жилището им в Кършияка. В продължение на две години успели да присвоят близо 100 000 лева, съобщават от прокуратурата. Срещу всеки от съпрузите има повдигнати две обвинения за периодите от 12 октомври 2017 до януари 2019 г.

Двойката е действала на територията на Пловдив, Раковски, Велинград, Пазарджик, Котел, Сливен , Харманли и Свиленград. Те кандидатствали по проектите „Работа“ и „Обучение и заетост“ на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 - 2020“, на стойност 696 837.32 лева. Изготвяли фалшиви договори на безработни, като им внасяли начисляваните осигуровки, а сумата, която те трябвало да получават като заплата, я прибирали. Дебитните карти, през които били извършвани транзакциите от Министерството на труда, били прибрани от организаторите на схемата и те теглили периодично суми от тях. Съпрузите са изтеглили 93 хиляди лева от сметките на 101 лица.

СМ

СНИМКА: Архив, Наташа ПОПОВА