22
Чет, Фев
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Отдельонният командир на ГКПП Капитан Петко войвода Тодор Сотиров, който бе дисциплинарно уволнен преди една година, е възстановен на работа след решение на съда. Делото, което приключи на първа инстанция в Хасковския окръжен съд в полза на граничния полицай, не бе обжалвано от ответната страна. Така Тодор Сотиров е вторият граничен служител, чието дисциплинарно наказание заради инцидент с вземането на подкуп е отменено от магистратите.

Наскоро петчленен състава на ВАС отмени дисциплинарното наказание и на началника на граничния пункт ст. инспектор Васил Игнатов, уволнен от министъра на МВР по същите причини, за което „Старият мост“ писа. Преди седмица той вече се върна на работа, поемайки отново управлението на пункта с Гърция.

Все още не е приключило делото на третия дисциплинарно уволнен служител по случая – граничния полицай Тодор Петров, който също обжалва наказанието си.

До съдебните дела се стигна след приключило разследване, проведено от специално назначена комисия от РД „Гранична полиция“ - Смолян по повод на жалба на изнудвани граждани от страна на дежурен полицай. Според оплакването граничният полицай Тодор Петров поискал 50 евро подкуп от двама мъже, внасящи бетонобъркачка от Гърция. Като разбрал за рекета, получателят на стоката Красен Кръстев от Свиленград отишъл на пункта и вдигнал скандал. Веднага върнаха парите, сподели той пред „Старият мост“, но въпреки това пуснахме официални жалби за инцидента.

След разследването първи бе уволнен началникът на пункта Васил Игнатов, защото се опитал да прикрие действията на подчинените си и не е докладвал по надлежния ред за инцидента, нарушавайки етичния кодекс на МВР. Вината на Сотиров била, че бил на място, запознат бил за действията на подчинения си, но не уведомил писмено ръководството.

СМ