19
Сря, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Борбата с акарите започна и от въздуха

35 души са ухапани от кърлежи през май, съобщиха от „Бърза помощ“ в Свиленград. Според наблюденията на личните лекари обаче засегнатите са много повече. Ежедневно пред кабинетите им чакал поне по един пациент за вадене на кръвосмучещото насекомо.

Някои пък не търсили помощта на специалист, а предпочитали да премахнат акара сами. Това е изключително опасно, алармират специалисти от Спешното. Преди няколко години свиленградчанин едва не умря от забит в тялото му кърлеж, като за няколко седмици мъжът се стопи до неузнаваемост. Ухапани от кръвосмучещите акари имало и сред децата, които играели на тревните площи, въпреки че вече няколко пъти общината пръска с препарати против паразити.

Борбата с акарите започна и от въздуха. До 7 юни с авиационна техника ще бъдат обработени около 6 000 дка площи в община Свиленград – местностите Канаклийска ува, Орманя, Пашекьовска ува, Подбаяндър, както и в селата Капитан Андреево – местностите Гюнлюка, Биберлика, и Генералово – Левка дере, Ченгене дере, Тополите. Терените се намират в непосредствена близост до р. Марица, като са на отстояние 2 км от населените места. Пръскането се извършва в часовете от 5:30 до 10:00 ч.

Един случаи на ухапване от змия пък са регистрирали спешните медици. По принцип активизирането на влечугите започва през юни, споделиха специалисти. Херпетолози предупреждават, че сега змиите всъщност са най-отровни, понеже след зимната им летаргия отровата им е с най-висока концентрация. От Бърза помощ ни успокоиха, че разполагат с необходимите количества противозмийски серум.

Диляна ЦВЕТКОВА

Снимка: Любомир БУДАКОВ