17
Сря, Юли
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Инж. Атанас Христонев: Това е отнемане на бизнес с административни средства

Пренасочване на автобусния трафик към нова автогара в Свиленград е на път да узакони местната власт. В докладна записка до Общинския съвет кметът инж. Георги Манолов предлага да бъде определена автогара „Бойдеви“ за начална и крайна спирка на маршрута на всички межуселищни автобусни линии, имащи спирка в Свиленград.

Ако предложението на градоначалника бъде прието от местните парламентаристи, автогарата вече ще е до хипермаркет „Жанет“ в покрайнините на града. Така на практика съществуващата от 1968 година до момента автогара в центъра на града ще бъде ликвидирана.

Ще припомним, че новата автогара бе построена по идея на кмета преди година и половина заедно с изграждането на хипермаркет „Жанет“ над ромската махала. Автогарата, собственост на „Алтънхан Свиленград“, започна да функционира малко след откриването на магазина, но обслужваше само международните автобусни превози / доколко трансграничните рейсове най-вече с релация Турция се отбиваха тук е друг въпрос/. Тя бе сертифицирана с най-високата– първа, категория. Идеята на местната управа да пренасочи и вътрешния автобусен трафик към нея обаче остана и вече е в процес на осъществяване. Процедурата се активира, след като турският бизнесмен наскоро даде под наем автогарата си на свиленградската фирма „Бойдеви“. Както е известно, тукашната транспортна фирма е основен превозвач в Свиленград. Тя обслужва всички линии в общината, извършва курсове до Хасково и София.

Кое обаче наложи откриването на нова автогара в малкия Свиленград, при условие, че сегашната напълно задоволяваше нуждите?

Местоположението на „старата“ автогара е много по-удобна за пътуващите. Разположена в центъра на града, хората имат много по-бърз и лесен достъп до всички важни институции. Известно е, че мнозинството от ползващите автобусен превоз, особено от селата, са възрастни хора. Голяма част от тях отиват я до поликлиниката, я до аптека „Гален“, я до Пощата, я до ВиК и др., докъдето могат да стигнат пеш. От първи юли, когато се предвижда да влезе в експлоатация новата автогара, ще трябва да хващат допълнителен превоз – най-вероятно такси. Цената за таксиметров курс в Свиленград в момента е 3 лева. Ех, има си и предимства - пътуващите ще бъдат по-близо до казината. Дето се вика, на някого може да му излезе късмета.

Мотивът, че извеждането на автобусите в края на града ще намали замърсяването на въздуха в останалия без промишлени предприятия 18-19 хиляден Свиленград, е, меко казано, смешен. Около 40 са автобусните курсове на денонощие, извършвани от 8 транспортни фирми, поради което и натоварването на уличната мрежа не е съществено, разясняват от „Свиленград – Автотранспорт“ АД, собственик на автогарата до „Билла“.

Според изпълнителния директор инж. Атанас Христонев става въпрос за отнемане на бизнес с административни средства. Автогарата ни е с половинвековна история и отговаря на всички изисквания и стандарти, заяви той. Ако бъдем принудени да я закрием, ще ликвидираме една от знаковите институции тук. Освен това, четирима служители ще трябва да бъдат съкратени. Нарушават се и бизнесплановете ни. Има маршрутни разписания, подписани от кмета, които са валидни дори до 2023 г. Това означава, че ще претърпим икономически загуби, за което ще си потърсим правата, категоричен е Христонев.

Николай Колев