18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Отборът на кръжока по програмиране „Киндер Кодер“, съставен изцяло от деца от Свиленград, се представи отлично на финалния кръг на националното състезание „Роботика за България“. Въпреки силната конкуренция и факта, че сме пионери на такъв форум, свиленградчанчета, водени от менторите си Таня и Недялко Козалиеви, се окичиха със сребърните медали в своята група.

Както „Старият мост“ писа, финалистите се класираха на национално ниво след отсяване в три етапа през последните 5 месеца. На практика състезанието започна в началото на учебната година, като за участие в него се регистрираха 97 отбора от 39 населени места. Чрез онлайн платформа на третия етап успешно предадоха задания 73 отбора, като от тях до финалите достигнаха 30-те най-добре подготвени, сред които и този на „Киндер Кодер“.

Последният етап на състезанието се проведе в зала 6 на НДК в София. Надпреварата се организира за четвърти пореден път и е част от програма „Роботика за България“, по инициатива на SAP Labs България, реализирано в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. В организирането на фестивала тази година са се включили над 36 доброволци в ролята на съдии в четирите комисии, изпитващи уменията на отборите.

Освен сребърна купа за цялостното представяне във всички компоненти на състезанието, свиленградчанчета спечелиха отличия за всеки един от 4-те компонента: „Отборна игра“, „Изследователски проект“, „Робо дизайн“, „Робо игра“. Цели 5 пъти името на „Kinder Coder - кръжок по програмиране за деца, град Свиленград“ огласи зала 6 на НДК и нареди състезателите ни сред 9-те най-добри.

За „Киндер Кодер“ това е първо явяване на това оспорвано състезание, включващо предимно ученици от по-горните класове на професионални гимназии по електроника и природоматематически науки. Финалът тази година събра общо 220 участници - 177 ученици и 43 ментори, а надпреварата се проведе в три групи: Премиер - в която са отборите и менторите, които имат повече от два сезона опит; дивизия A - в която са тези с поне един сезон, и дивизия Б - в която са най-новите, именно като „Киндер Кодер“.

В нашата група приза взе отборът от ПГЕЕ „Константин Фотинов“, Бургас. На второ място се класираха „Киндер Кодер – кръжок по програмиране, Свиленград“, а на трето отново отбор от Бургас ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“. Тимът от Свиленград се отличи като единствения, формиран на база доброволчество, извън държавно училище и с участници в доста по-крехка възраст от средната. Освен с възрастта на децата, отборът ни се отличава и с минималния брой на участници, а имено само 3-ма. На финалите няма друг отбор с актив от състезатели по-малък от 4. По правило отбор с по-малко то 3-ма съотборника не се допуска до участие. Поради тази причина броени дни преди финала отборът е застрашен от дисквалифициране, но в крайна сметка тимът в състав Виктор Георгиев (3 клас), Васил Ставрев (4 клас) и Елица Димитрова (5 клас) заминават за участие заедно с менторите си Таня и Недялко Козалиеви, представят се повече от достойно и се завръщат като едни от любимците на журито.

СМ