15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Младият ром иска да учи висше, насочил се е към специалност в социалната сфера

Представите ни за ромското малцинство най-често са свързани с липсата на образование и нисък здравен статус. Но в тази общност има не малко образовани хора, с високо социално положение и култура.

За да пречупя стереотипите, искам да ви срещна с абитуриента Тодор Митев, който живее в ромската махала на Свиленград. Той завършва паралелка със засилено изучаване на биология и химия в СУ „Д-р Петър Берон“ с успех „много добър“. Обичам да ходя на училище и да си призная сега ми е много мъчно, че съм абитуриент, сподели Тодор пред „Старият мост“.

Той е амбициозен млад мъж, който иска да продължи образованието си в университет. Макар че доскоро мислел да избере нещо с рисуване, тъй като има талант, в последния момент се насочил към „Социални дейности“ или „Социална педагогика“. Решил да учи това, защото имал огромното желание да помага на хората. Според него образованието е съществена част и предпоставката към добрата интеграция. Хората в махалата имат нужда и трябва да виждат, че образованието е важно, подчерта абитуриентът. „От нас зависи да променим нещата, които не ни харесват, и мисля, че ще бъда полезен точно в социалната сфера. Искам да продължа образованието си не само заради себе си, а за да бъда и пример на останалите от нашето малцинство, които само си търсят причини за несгодите в живота си“, каза още той.

Младият мъж не крие, че в началото някои от съучениците му са го пренебрегвали за това, че е ром. „И сега малко или много не се чувствам в свои води. В махалата ме мислят за странен и дори задръстен, тъй като на 19 години искам да продължа образованието си, а не да създам семейство. А някои от българите ме игнорират, слагайки ме под общ знаменател с останалите от етноса ми. Разделение винаги ще има, но това трябва да ни прави по-силни и по-стремителни, за да се докажем, че и ние можем, че по-тъмният цвят на кожата ни не ни прави по-малко хора. Искам да се откроя като личност и да докажа, че всеки един човек е важен и има право да се учи, да се изявява. Много от ромите се примиряват да вършат черната работа, да живеят бедно, да се задомяват по-рано и да не правят нищо да се развият. Искам да покажа, че, когато полагаш усилия, имаш реален шанс да сбъднеш мечтите си, дори и да си ром“, споделя Тодор.

Той е успял да се интегрира в обществото даже и приятелката му, която е от София, не е от малцинството. От 5 месеца са заедно. Младият мъж е против ранните бракове. „Безсмислено е да създадеш дете, когато ти самият си все още дете и не можеш да се грижиш за себе си. При нас мнозина се женят на по 12 – 13 години, но след няколко години им писва и изоставят децата си. По този начин ги обричат и лишават от по-добро бъдеще. Не им оставят място за избор“, казва Тодор.

По думите му, ако не го приемат в една от двете специалности, в които иска да продължи образованието си, ще се пробва пак. Следващият път обаче щял да кандидатства с рисуване. Талантът му в тази сфера не остава незабелязан и дори преди време от ОбА-Свиленград организирали изложба в Арт галерията с негови картини. Мисля си да запиша „Графичен дизайн“, казва абитуриентът.

Напук на това, че ромите често са отритвани и поругавани като малцинство в България Тодор иска да се развива именно тук, независимо че родителите му от години живеят в чужбина. Иска да остане в родината си, защото е българин. „Вярвам, че един ден всички ще заживеем заедно и няма да го има това разединение между етносите. Ние сме решението и връзката това да се случи. Не виня хората, че слагат под общ знаменател всички роми. Средата, в която са израснали, е била такава. Българите свързват циганите с всичко негативно, което се случва в държавата ни. Ние пък ги виним, че са лоши и ни мразят. Трябва да се държим мило един с друг и да разберем, че всеки заслужава приятелски протегната ръка“, споделя Тодор.

Диляна ЦВЕТКОВА