Общество
Инструменти
Шрифт

По традиция за празника 24 май излъчиха носителите на званията Учител и Ученик на годината в Свиленград. Отличията на призьорите бяха връчени на официален коктейл в р-т „Марица“ на 22 май.

За Учител на годината в категория „Училищно образование“ бе определена Стефана Узунова, номинирана от ПГССИ „Христо Ботев“. Останалите номинирани в категорията бяха Димитринка Дойчева (НУ „Христо Попмарков“), Евелина Къналиева (ОУ „Христо Ботев“), Златка Станкова (СУ „Д-р Петър Берон“), Маргарита Игнатова (ЦСОП „Стефан Василев“), Мария Савова (ОУ „Иван Вазов“) и Христо Балджиев (ОУ „Любен Каравелов“).

Стефана Узунова е носител на почетното отличие на Министерството на образованието и науката „Неофит Рилски“. Тя работи активно по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, дейност „Модернизиране на учебното съдържание“, участва в разработването на 124 учебни програми по учебни предмети от отрасловата и специфичната професионална подготовка направление „Растениевъдство и животновъдство“. Аграрен университет - Пловдив включи Узунова в проект „Разработване на механизъм за реализиране на връзка между професионалното и висшето образование в аграрните науки“. Участва и в проект „Общата селскостопанска политика на ЕС“.

В категория „Предучилищно образование“ Учител на годината стана Валентина Стоянова от ДГ „Радост“. Номинирани бяха: Живка Георгиева (ДГ „Детелина“), Красимира Стайкова-Дянкова (ДГ „Слънце“), Росица Николова (ДГ „Снежанка“) и Тонка Алексиева (ДГ „Зорница“).

През тази година Валентина Стоянова участва в няколко квалификации, свързани с иновативни подходи за обучение и възпитание. Умее да работи както с деца с различна етническа принадлежност, така и с деца със специални образователни потребности, деца в риск, с хронични заболявания, и с изявени дарби. Организира три открити урока пред родителите и с тяхното пряко участие - „Седмица на четенето“, „Коледна работилница“ и „Ден рожден на свободата“. Заедно с децата участваха в кампанията „Зелена България“, при която засадиха в двора на детската градина 15 дръвчета. Има изявени възпитаници - Нели Тотева тренира спортна гимнастика и има сребърен медал на състезание Стара Загора, а Стилиян Аврамов спечели трета награда в конкурс за най-добра Коледна рисунка.

Званието Ученик на годината пък получи седмокласникът от ОУ „Иван Вазов“ Атанас Шишков. Останалите номинирани бяха: Георги Койчев (СУ "Д-р Петър Берон"), Зина Кирилова (ОУ "Любен Каравелов"), Зюмбюла Вангелова (НУ "Христо Попамарков"), Илиян Иванов (ОУ "Христо Ботев") и Янаки Коларов (ПГССИ "Христо Ботев").

През тази година той участва в общинския кръг на олимпиадите по български език и литература, Биология и здравно образование, География и икономика, История и цивилизация. Класиран е за областния кръг на олимпиадите по Биология и здравно образование и История и цивилизация. По История и цивилизация Атанас Шишков заема първо място в областта, което му дава правото да участва на Националната олимпиада в Копривщица, проведена от 20 април до 22 април. Постига общ резултат 5,90, като заема почетното трето място и е обявен за лауреат на олимпиадата. Освен, че е пълен отличник, Атанас участва и в благотворителни инициативи – „Заедно за Ванеса“, организирана в началото на учебната 2018/2019 година, и „Вълшебна Коледа за Ванеса“.

Диляна ЦВЕТКОВА