14
Нед, Юли
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Новата услуга е първата в Хасковска област

Частна линейка тръгва в Свиленград от 1 юни. Специализираното превозно средство е първото такова в област Хасково.

Линейката, собственост на Карчо Карчев, е 3-годишна и е марка „Форд“. Снабдена е с модерна апаратура – носилка, инвалиден стол, кислородна система за 24-часов транспорт, рампа, монитор за следене на всички показатели на пациента и др. Очаква се доставката и на скъпоструващо оборудване, необходимо при транспорт на онкоболни. С линейката се извършва специализиран медицински превоз на лежащо болни, които нямат друга алтернатива за транспорт. Предлага се и възможност за обслужване на пациента у дома му. Ще се извършва и превоз извън страната, най-вече до Гърция и Турция. Освен това ще бъде сключен договор с медицинско лице.

Макар че официално услугата тръгва от 1 юни, вече има и първи случай на възползвали се от нея. На 18 май Пенка Сарандиева пада и си чупи крака. Жената иска да бъде настанена за хоспитализация в Стара Загора, но линейката на Бърза помощ в Свиленград вози болни само до Хасково. Случайно научила за новата опция и веднага се свързала с Карчев. За час и половина пострадалата била транспортирана до старозагорската болница. Останахме с прекрасни впечатления, градът наистина има нужда от такава услуга, сподели пред „Старият мост“ съпругът на Пенка Ангел Сарандиев. Той подчерта, че първоначално предложил на тукашните спешни медици да си плати и да закарат жена му до Стара Загора, но те отказали, тъй като регионът дълго време щял да остане без линейка. Тогава се свързали с Карчев.

Телефонът, на който можете да си повикате частната линейка, е 0878/ 112 110. В рамките на града цената на услугата е 20 лева. Извънградско към тази сума се добавя още 0,80 ст. за километър.

Карчо Карчев е собственик и на единствената погребална агенция в Свиленград „Кратос“. Припомняме, че преди около година той взе на концесия за 20 години гробищния парк тук и веднага се захвана със сериозната му реконструкция и модернизация. През юли м. г. до входа бе изградена чешма от естествения камък риолит. Ритуалната зала бе санирана отвън, както и отвътре с вата и гипсокартон. Сменена бе дограмата с пластмасова и алуминиева и поставен мощен климатик за летните жеги. Отделно помещение бе оборудвано за тоалет и обличане на покойници. Изградена бе и хладилна камера.

Диляна ЦВЕТКОВА