15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Водачът на листата на ГЕРБ - СДС за Евроизборите ще съдейства за изграждането на иновационен земеделски хъб в Любимец, ще включи свиленградската библиотека в Европейската седмица на програмирането

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Евроизборите Мария Габриел посети в петък Любимец и Свиленград.

В Любимец тя се срещна с кмета на общината инж. Анастас Анастасов. „Любимец е община, която активно работи по европейските програми и инвестира в младите хора", с тези думи градоначалникът Анастасов представи на Мария Габриел част от проектите, които се изпълняват тук през последните години.

Основният поминък за хората тук остава земеделието. Затова аз смятам, че производителите от района трябва да се възползват от Програмата за иновации в земеделието. През следващия 7 - годишен бюджет на ЕС по нея ще бъдат отпуснати 160 милиона евро, съобщи Мария Габриел. Тя подчерта, че иновациите и технологиите са бъдещето на земеделието. Водачът на листата на ГЕРБ-СДС съобщи, че Любимец е много  подходящо място за изграждане на иновационен земеделски хъб.  "Това ще е възможност за града и областта да предоставя шанс на производителите да предлагат продукцията си, но и да се обучават в модерно земеделие и иновативни технологии" , подчерта Мария Габриел. Тя увери Анастас Анастасов в готовността си да съдейства на Любимец за изграждане на земеделски хъб тук. Благодарение на добрата ни работа с правителството успяхме да реализираме един изключително важен за Любимец и цяла Югоизточна България проект: ремонт и обзавеждане на Специализираната болница за лечение и рехабилитация, съобщи кметът на Любимец. С две постановления на МС през 2018 година на обща стойност 510 хиляди лева окончателно беше реновирано  отделението, където вече се лекуват деца, страдащи от детска церебрална парализа, а болницата ни придоби истински европейски вид и стана конкурентна на най-реномираните лечебни заведения в България, подчерта той по време на посещението в лечебното заведение.

Другият важен проект, по който община Любимец работи, е ремонт на сграда на бивш Младежки дом в гр. Любимец. Този обект все още е в процес на обновяване, а за неговото доизграждане правителството на Бойко Борисов отпусна  140 000, уточни кметът.

По-късно същия ден водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Евроизборите Мария Габриел се срещна с кмета на община Свиленград инж. Георги Манолов и екипа на общината, който работи по европейски проекти и програми.

Мария Габриел посети новоизградената общинска библиотека в Свиленград. Тя е първата в Южна България, изградена от община, за последните 30 г. "Библиотеките са свято място. Впечатлена съм от това, че сте изградили място за четене и образоване", сподели Габриел. Тя съобщи, че ще включи местната книжовна институция в Европейската седмица на програмирането от 5 до 20 октомври. Тагава по идея на Мария Габриел тук ще гостува роботчето Флинт и с много иновативни и забавни игри децата ще бъдат привлечени в библиотеката. Освен това Мария Габриел поздрави екипа на община Свиленград, че е кандидатствал по втората покана на програмата на ЕК за безжичен интернет. Резултатите от нея ще бъдат обявени до 15 май, а една от точките за безплатен интернет ще бъде библиотеката в Свиленград.

Кметът на община Свиленград Георги Манолов представи на Мария Габриел екипа от експерти, който работи по европроекти и програми. Общината разполага с един от най-добрите екипи, благодарение на който тук са разработени и реализирани редица проекти, финансирани от ЕС по ОПРР, ОПРСР И ОПОС. Експертите поставиха въпроса за различните критерии и изисквания на управляващите и контролните органи. Това е проблем, който трябва да поставим в ЕП , за да няма разминаване на правила и критерии, подчерта Мария Габриел.

Освен по европрограми, общината работи по проекти, финансирани от държавния бюджет. Благодарение на подкрепата на правителството, само през 2018 година с две постановления на МС са отпуснати бюджетни средства в размер на над 2,7 милиона лева. През август 2018 г. с постановление на МС по бюджета на община Свиленград  бяха приведени 1 000 000 лв. за реализиране на проект „Пътна връзка на АМ „Марица" с индустриална зона, гр. Свиленград", съобщи кметът.

Няколко месеца по-късно, през декември, община Свиленград получи от правителството  1 701 185 лева за реконструкция на улична мрежа в град Свиленград, допълни Манолов. В срещата участваха народните представители от ГЕРБ Евгения Ангелова и Митко Полихронов, и областният координатор на ГЕРБ Делян Добрев.  Не се колебайте да търсите съдействие от мен по всеки въпрос, защото работещи екипи като Вашият, виждат проблемите и дават верните решения, каза в края на срещата в Свиленград Мария Габриел.