26
Пон, Фев
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

II Регионален празник на подницата и хляба „На Ирминден в село Лозен“ се проведе на 1 май. Тазгодишното издание е част от културните мероприятия, съпътстващи инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Проектът „Хлябът и подницата – традиция и наследство в село Лозен, Хасковско“, разработен от местното читалище „Просвета-1925“, бе финансиран по програма „Читалища“ на фондация „Пловдив 2019“.

Празникът започна с възстановка на обичая за правене на подници от представителния ансамбъл за изворен фолклор към НЧ „Просвета-1925“ в селото. Гостите имаха възможност да се докоснат до кулинарното наследство на региона и да опитат вкусни гозби и печива, приготвени от сръчните ръце на жените от читалищата в Лозен, Сладун, Райкова могила, Сива река, Навъсен, Узунджово, Пенсионерския клуб от село Студена и мъжката група при читалището в село Радовец. За музикалното оформление на празника се погрижи певецът Тенчо Тенчев от читалището в село Злато поле в съпровод с Митко Атанасов от с. Устрем.

Жените от Лозен приготвиха хлябове и зелници – традиционно печиво за Ирминден, изпечени в подници под връшник и в пещ. От Сладун и Райкова могила пък нагостиха присъстващите с вкусни мекици, търкалаци, гюзлемета и пиле с булгур. Пилето бе предоставено от Иван Костадинов – управител на месокомбинат „Бурденис“. Узунджовци приготвиха триен боб, катми, содена пита, питка и други точени печива. Навъсенци - вкусен кешкек, катми и кишелати.

Всички участници бяха пременени в традиционни костюми, носещи белега на локалната общност, към която принадлежат. Всичко това се случи в автентична обстановка, носеща духа на традиционната лозенска селска къща от началото на ХХ век.

Христо ЯНЪКОВ