29
Сря, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

След две години в следствения арест 34-годишен ирански шофьор, превозвал наркотика, бе пуснат на свобода

Обвиняем за контрабанда на 155,972 кг суров морфин ирански шофьор на тир бе напълно оправдан от Хасковския окръжен съд. 34-годишният Вахид Мохаммадхоссеин Нимехфороуш се просълзи като чу оправдателната присъда, произнесена от председателя на съдебния състав Стратимир Димитров.

Близо две години Вахид търкаше нара в ареста, докато траеше разследването. Кошмарът за него започна на 24 април 2017 г., когато на ГКПП Капитан Андреево митничарите откриха в камиона му голямо количество суров морфин. Тирът превозвал от Иран за Полша 18 000 фабрично затворени метални консервни кутии, съдържащи подправка за паниране на пилешко месо. При пролъчване с рентген проверяващият служител се усъмнил в съдържанието на част от товара. Последвало разтоварване на стоката и отваряне на подозрителните консерви, в които вместо подправка за панировка, имало кафяво прахообразно вещество, силно наподобяващо хероин. При последвалия наркотест се оказало, че съдържанието в 487 консерви е суров морфин с висока чистота.

Шофьорът бил арестуван, а камионът и стоката задържани. Срещу иранеца било повдигнато обвинение за пренасяне през границата на наркотично вещество в особено големи размери. За кратко, по искане на защитата, мярката му „задържане под стража“ била променена в парична гаранция от Окръжния съд в Хасково, но преди да излезе от ареста Пловдивският апелативен съд го оставил зад решетките след протест на прокуратурата. Така близо две години Вахид останал в ареста, докато трае разследването и сe стигне до сегашното решение на първоинстационния съд.

Доволен съм от присъдата, тъй като тя напълно кореспондира с доказателствата по делото и е в пълно съответствие със закона. Мисля, че поне през последните 20 години е нямало оправдателна присъда за превоз на наркотик през границата, заяви пред „Старият мост“ защитникът на подсъдимия - свиленградският адвокат Иван Иванов. Бях убеден в невинността на Вахид, който категорично отхвърли предложение на прокуратурата за сключване на споразумение, гарантиращо му 8 години лишаване от свобода, рискувайки по този начин да получи от 15 до 20 години затвор, ако не се съгласи на сделка и делото се разгледа по общия ред. Ще се боря докрай, за да докажа, че съм невинен, твърдо ми заяви той, сподели адвокатът.

Според защитника не е било възможно шофьорът да е знаел, че превозва наркотик, тъй като металните консерви били фабрично затворени, добре пакетирани в кашони, натоварени в камиона без неговото участие.

Любопитното е, че същият товар, но с друг камион и с друг шофьор веднъж е бил преминаал по същия маршрут. Пристигайки половин година преди това на полската граница, го връщат обратно поради липсата на ветеринаро-медицински сертификати на стоката. Близо шест месеца палетите с консервите стоят неразопаковани на склад в митницата в Техеран, преди товарът да тръгне отново към Полша с нает вече за водач Вахид Нимехфороуш.

Оправдателната присъда на Хасковския окръжен съд подлежи на протест пред Апелативния съд в Пловдив. От прокуратурата са заявили, че ще я протестират в определения от закона двуседмичен срок.

Николай Колев