29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Атанас Шишков изкара пълна шестица на националния кръг на олимпиадата по история

Седмокласникът от ОУ „Иван Вазов“ Атанас Шишков е в ТОП 3 на най-добрите ученици по история в цяла България. Той се представи блестящо на Националния кръг на олимпиадата по история и цивилизация, който се проведе на 20 и 21 април в Копривщица. Датата не бе случайно избрана – тя е свързана с избухването на Априлското въстание от 1876 г.

Свиленградчанинът влезе в престижната тройка след като на писмения изпит изкара пълна шестица и премина успешно през устното препитване от националната комисия. Историческата надпревара протече при сериозна конкуренция. Повечето участници са от големи училища с профилирани паралелки по история. Шишков е сред тримата лауреати с трети резултат от 64 участници.

Олимпиадите по история и цивилизация се провеждат в два кръга – общински и областен, а и самия национален, също е с два кръга - тест и интервю. Едва трима бяха класираните за националния кръг ученици от Хасковско, двама от тях – от областния град. Само за 7 и 12 клас има национален кръг. Всички въпроси в състезанието са отворени, няма такива със заграждане на верен отговор. Накрая трябва да се развие и исторически въпрос в рамките на две страници. Жури са преподавателите от историческия факултет на СУ „Климент Охридски“, начело с декана доц. д-р Тодор Попнеделев. Лауреатите от 12 клас са петима и стават студенти в СУ без приемен изпит, като влизат в специалност по техен избор. Седмокласниците лауреати също влизат без приемен изпит в класическата гимназия НГДЕК „Свети Константи-Кирил философ“, която е лицей към СУ.

Наско изчете много материал, готви се изключително сериозно за състезанието, каза учителката му по история Христина Парушева. „Надявахме се на добро класиране, но при тази сериозна конкуренция, почти не разчитахме на място в призовата тройка. Изключително сме щастливи от успеха на Наско“, разказа тя.

Впрочем, Атанас Шишков е знаменосец на ОУ „Иван Вазов“. Номиниран е за ученик на годината. Миналата година заедно със сестра си спечелиха конкурс да се обучават в учебен лагер на NASA Space Camp Turkey.

СМ