13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Елена Милева завлякла клиент с 3 000 лева, получи 1,6 условно с 3 г. изпитателен срок

Година и половина условно с 3 г. изпитателен срок е получила окончателно от Върховния касационен съд адвокат Елена Милева, съобщават от прокуратурата. Свиленградчанката бе обвинена в измама за това, че с цел да набави за себе си имотна облага поискала 3 000 лева от Александър В.

Парите трябвало да послужат, за да бъде свален от издирване от „Интерпол“ - Будапеща автомобилът му „Тойота Ланд Круизер“, задържан на 2 януари 2010 г. на ГКПП Капитан Петко войвода.

В началото делото е било срещу неизвестен извършител, но със заповед от София, от 6 юни 2012 г., разследването е било насочено срещу Милева. Първото заседание в Окръжен съд Хасково срещу нея бе насрочено на 16 септември 2016 г. На 25 февруари 2017 г. Окръжният съд в Хасково оправда адвокатката. Решението бе протестирано пред Апелативен съд, който точно преди година постанови условно наказание от 1,6 година с 3 години изпитателен срок. Делото продължи и във Върховния касационен съд, който окончателно потвърди присъдата.

Хасковската окръжна прокуратура е изпратила преписи от съдебните актове, ведно с мотивите до Адвокатски съвет при Адвокатска колегия Хасково с оглед техните правомощия от Закона за адвокатурата. На практика това ще доведе до отнемане на адвокатските права, уточниха юристи.

СМ