18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Прерязаха лентата на новопостроеното общежитие с 15 напълно обзаведени апартамента

Свиленградската болница е единствената в България, която разполага със собствен жилищен фонд. Само софийските Военномедецинска академия и „Аджъбадем Сити Клиник болница Токуда“ имат хотелска част, но за придружители на пациентите си. Това стана ясно по време на официалното откриване на чисто новото общежитие към МБАЛ-Свиленград.

Лентата бе прерязана на 2 май от д-р Даниела Дариткова – председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание и председател на парламентарната група на ГЕРБ, зам.-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова и управителя на болницата ни д-р Димитър Ермов. Преди това архиерейският наместник на Свиленград отец Константин отслужи празничен водосвет. Официални гости на събитието бяха областният управител на Хасково Станислав Дечев, депутатите от хасковски избирателен район инж. Никола Динков (БСП), д-р Георги Станков (ГЕРБ), Евгения Ангелова (ГЕРБ) и Митко Полихронов (ГЕРБ), както и кметът на Свиленград инж. Георги Манолов и на Любимец инж. Анастас Анастасов.

Общежитието, разположено в двора на болницата, бе построено за около година от старозагорската фирма „ЕМЕНЕКС“ ЕООД. Общата сума, похарчена за напълното му завършване, обзавеждане и оборудване, е 681 000 лева. 556 000 лева са били отпуснати от бюджета на Общината, а собствените средства на МБАЛ са около 125 000 лева - 25 000 лева за административни дейности и около 100 000 лева за оборудване и обзавеждане.

Общежитието представлява 4-етажна сграда с 15 апартамента. В него ще живеят над 20 дългогодишни служители на болницата – 10 лекари и около 12 медицински сестри и лаборанти, сред които има от Стара Загора, Хасково, Димитровград, Ямбол и др. населени места в България. Те няма да плащат наем, а само битовите си сметки за ток, вода, Интернет, асансьор и поддръжка на общите части. Целта е да се създадат добри условия за живот на специалистите, които не са оттук.

Няма малки и големи болници, а такива, които работят добре и инвестират в специалисти и техника, подчерта д-р Димитър Ермов по време на откриването на сградата. По думите му, за да функционира една болница, трябвало да отговаря на няколко условия: качествен персонал, модерна апаратура за точна диагностика, иновации за развитието на лечебното заведение и добро отношение към пациентите от страна на персонала. „Трудно е на малките болници, които не са проумели, че не трябва да се чака само от помощ от държавата, а трябва да се работи здраво за просперитет. С гордост мога да подчертая, че МБАЛ-Свиленград няма никакви задължения, а дори разполага с депозит. Можем да посрещнем и най-голямата криза, но аз не очаквам такава. Ние сме пример, че в България се случват и хубави неща. Тук хората идват на работа доволни от условията на труд и доброто възнаграждение. Всички сме един екип и работим в името на пациента, поради което нещата вървят в правилната посока. В момента нямаме крещяща нужда от специалисти. Сред служителите има пенсионери, но очакваме и нови попълнения, които ще се дипломират в най-скоро време“, сподели д-р Ермов.

Д-р Даниела Дариткова и Светлана Йорданова подчертаха, че са посещавали много общински болници, но са останали изключително впечатлени от нашата. „Свиленград е прекрасен пример как нещата се случват, когато болничното ръководство работи рамо до рамо с местната власт. Изкушавам се да „откраднем“ вашия мениджър д-р Ермов, който управлява не само със здрава ръка, но и със сърце. Надявам се този добър пример, който дава той, да бъде популяризиран във всички краища на България. Това, което сте направили тук, трябва ние да се поучим от него и да си водим записки“, заяви д-р Дариткова. Светлана Йорданова пък подчерта, че здравеопазване се прави не само с пари, а с нахъсани за работа хора в името на пациента. „Днес откриваме не просто общежитие, а модерно обзаведен и оборудван дом. Вие сте изключителен пример, че единственият път на младите хора не е да се спасяват в чужбина“, сподели Йорданова.

Преди общежитието към болницата да бъде официално открито, бе прерязана лентата и на работещия от края на миналата година в поликлиниката ТЕЛК. Както „Старият мост“ писа преди време, това е първата в страната комисия, създадена по силата на новия правилник, което прави МБАЛ-Свиленград иноватор в България.

Диляна ЦВЕТКОВА