14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

5-членен състав на ВАС отмени дисциплинарното наказание на ст. инспектор Васил Игнатов, постанови МВР да плати 1205 лв. разходи по делото

5-членен състав на Върховен административен съд (ВАС) върна на работа началника на ГКПП Капитан Петко войвода ст. инспектор Васил Игнатов. Решението излезе на 24 април. С него се отменя предишното такова, взето от 3-членен състав на ВАС в полза на МВР. Постановлението е окончателно и не подлежи на обжалване.

ВАС посочва, че се отменя заповедта на министъра на вътрешните работи от 4 април 2018 г., с която е наложено дисциплинарно наказание и е прекратено служебното правоотношение на Игнатов на длъжност началник на ГКПП Капитан Петко войвода. Освен това осъжда МВР да заплати в полза на Васил Игнатов разноските по време на делото за касационна инстанция в размер на 1 205 лева.

Както „Старият мост“ писа, Васил Игнатов бе дисциплинарно уволнен със заповед на министър Валентин Радев от 4 април 2018 г. Като причина за тежкото наказание бе посочено извършване на сериозно дисциплинарно нарушение. До крайната мярка се стигна след продължило три месеца разследване за корупция на пункта на специално назначена комисия от РД „Гранична полиция“ - Смолян.

Повод за дисциплинарното производство станала жалба на изнудвани от страна на дежурен полицай пътници. Според оплакването граничният полицай поискал 50 евро подкуп от двама мъже, внасящи бетонобъркачка от Гърция. Като разбрал за рекета, получателят на стоката Красен Кръстев от Свиленград отишъл на пункта и вдигнал скандал. Веднага върнаха парите, сподели след инцидента той пред „Старият мост“, но въпреки това пуснахме официални жалби за инцидента.

От Гранична полиция назначиха проверка по случая. Според разследващата комисия Васил Игнатов имал вина, защото не е докладвал за корупционна проява на негов служител. След което последва дисциплинарното му уволнение.

Потърсен за коментар от наш екип тогава той посочи: „В цялата документация по дисциплинарното производство не фигурира доказателство, че съм знаел своевременно за корупционната проява. Не е налице и такова твърдение на никой от разпитаните служители и граждани. Прави впечатление, че не е приключило производството срещу полицая, поискал пари. Въпреки това, без още да е установено наличие на корупционна проява, е „безспорно установено“, че аз съм прикривал такава. Истинските причини за моето отстраняване са други. Вменена ми е вина с користна цел - да не преча за осъществяването на престъпни схеми. Ще обжалвам дисциплинарното ми уволнение пред Върховния административен съд“.

38-годишният Васил Игнатов бе началник на ГКПП „Капитан Петко войвода“ от май 2010 г. до април 2018 г. Има 16 години стаж в системата на „Гранична полиция“.

След окончателно постановление на ВАС Игнатов сподели, че ще се върне на старата си длъжност. До 8 май ще си подам необходимите документи в МВР, за да ми бъде издадена заповед за назначение, заяви той.

СМ