18
Чет, Апр
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Безработните цигани всеки ден пътували до Гърция и Турция. 52 755 икономисала държавата в Свиленград и Любимец

141 роми са били отрязани досега от помощи за отопление в Свиленград и Любимец. Това съобщи пред „Старият мост“ директорът на тукашната дирекция „Социално подпомагане“ Росица Христова, като посочи за причина некоректно подадени молби. В Свиленград е отказано на 99 души, а в Любимец – на 42.

По груба сметка досега са били спестени на държавната хазна 52 755,15 лева само от двете общини. Сумата може още да набъбне, тъй като кампанията по подаване на документи продължава до края на октомври. Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца - от 1 ноември 2018 г. до 31 март 2019 г. Размерът й се определя ежегодно със заповед на министъра на труда и социалната политика. За отоплителен сезон 2018/ 2019 месечната стойност на помощта е 74,83 лв., което прави общо 374,15 лв. за петте месеца.

Социалната шефка сподели, че добрата практика е благодарение на отличната съвместна работа с ОД на МВР в Хасково. Росица Христова отправяла запитвания за задграничните пътувания на всеки един от кандидатстващите за помощ и в рамките на седмица й се връщал отговор. „Нека хората не се опитват да ни лъжат. Обидно е пълнолетен човек да казва, че отива на разходка до Гърция или до Турция всеки ден. Видно е, че отиват да работят зад граница, а припечеленото там не декларират никъде. Нямам нищо против всеки здрав човек да изкарва прехраната си с труд, но нека след това да не иска помощ от държавата, която всички ние плащаме“, подчерта Христова.

Досега има подадени общо 831 молби, като 414 от тях са за Свиленград, а 417 – за Любимец. Одобрени са 634 заявки.

Новото през 2018 г. е, че има промяна в начина на изплащане на целевата помощ, като тя се предоставя на правоимащите в пари за целия период, а не на два транша, както беше досега. Право на целева помощ за отопление имат лица и семейства, чиито средномесечни доходи за предходните шест месеца са по-ниски или равни на диференцирания минимален доход за отопление и отговарят на определените условия.

Диляна ЦВЕТКОВА