23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Закрити тенис кортове и плувни басейни са част от съоръженията край Свиленград

Строителството на супермодерен спортен комплекс започна край Свиленград. В понеделник бе направена първата копка, като отец Георги отслужи водосвет и благослови новото начинание. Първият етап включва изграждането на 4 тенис корта с настилка от шамот, фитнес зала и кафе клуб с видео стена. Съоръженията ще са разположени на площ от 7 декара край пътя за с. Пъстрогор, на около един километър от града. Два от кортовете ще бъдат закрити. Те ще бъдат вторите подобни в България след тези на сестри Малееви в София. В кафе клуба пък ще има видео стена, на която онлайн ще могат да бъдат наблюдавани както срещите по време на турнири, така и провежданите тренировки. Спортната база ще работи денонощно, като 15 души ще бъде назначеният персонал. Очаква се тя да отвори врати в края на тази година. Архитектурният проект и изпълнението е на специализираната италианска фирма „Пластико Милано“.

Модерният спортен комплекс е изцяло частен. Негов инвеститор е свиленградското ЕООД „ Фалкон“ , чийто собственик Стилян Христозов притежава и спедиторска фирма. Два от хитовите хотели тук „Лондон“ и „Резиденция Биляна“ пък са собственост на съпругата му, която заедно с трите им деца също присъства на първата копка.

Предвижда се в едноименния новоучреден тенис клуб „Фалкон“ да се обучават над 100 деца от 8 до 16 години. Те ще бъдат не само от Свиленград, но и от други населени места, сподели Стилян Христозов. На 10 от тях, които са от по-бедни семейства, изцяло ще поемем разноските по обучението, подчерта той. За обучението пък ще се грижат треньори от Националната спортна академия и чужбина. Дейността на клуба включва и организирането на национални и международни турнири по тенис, допълни собственикът му. Базата ще бъде на разположение и на желаещите да спортуват в свободното си време свиленградчани.

През следващата година в съседство на площ от 3,5 декара ще бъде изграден съвременен плувен комплекс. Няколкото басейна, единият от които с олимпийски размери, ще бъдат покрити и снабдени с инсталация за затопляне на въздуха и водата. Така те ще могат да се използват целогодишно, като през лятото ще бъдат разкривани, разказа за втория етап на мащабния си проект Христозов.

Новият спортно-развлекателен комплекс ще бъде уникален за страната. Очаква се той да привлича посетители не само от региона, но и от по-отдалечени места, както и от съседните Гърция и Турция.

Николай Колев

На снимките: 1. Отец Георги отслужва водосвет 2. Собственикът на комплекса Стилиан Христозов прави първа копка