21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Днес е Благовещение – един от най-светлите християнски празници. На този ден Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос.

Празникът е посветен на всички майки и жени, а традицията повеява да се изпече баница с праз или спанак, и да се меси питка с мед.

Благовещение e празник за всички християни, независимо от църквата, към която принадлежат. Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март.

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Нарича се още Благовец.

Според народните поверия на Благовещение всеки трябва да излезе от дома си сит и с пари в джоба.

Празникът е по време на Великия пост, но на този ден църквата разрешава консумацията на риба, растителна мазнина и вино. Постна, но същевременно богата трябва да е празничната трапеза. На нея задължително присъства обредна питка, лучник и риба.

Сутринта трябва да се стане рано, за да е богата годината. Първото парче от обредната пита се отчупва от домакинята и се оставя пред прага на дома. То е предназначено за домашния дух, който покровителства къщата.

Друга традиция е пробиването на ушите на момиченцата. Вярва се, че на този ден няма да ги боли заради кръжащия над тях архангел Гавраил.

Имен ден имат Евангелия, Вангел, Благовест, Благовеста, Благой, Блага и техни производни.