23
Нед, Юни
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Ресторантите в Свиленград пълни за празничната вечер

След мартениците цветята се настаниха на главната улица на Свиленград. Още преди самия празник много хора избираха букети, за да зарадват близките си.

Истинско празнично оживление цареше по главната улица и на самия Осми март. Малки и големи се спираха най-вече пред продавачите на цветя, за които днес е „ден година храни“.

Търговците съветват да не пропуснем да засвидетелстваме специално отношение към жената до себе си, майка си или друга заслужила истинска жена. Жестове трябва да се правят не само за осми март, защото жените и сами могат да си купят цветя или да си ги отгледат. Важно е кой ги поднася! Цветята, които ще получат днес, ще бъдат поднесени от хора, които истински ценят жената до себе си. А „най-скъпите“ ще бъдат подарени от детските ръчички.

Цените за празника, както всяка година са повишени. Карамфилите се предлагат по левче стръкчето, розите – по 6 лв. броя, а едно лаленце струва 3 лв. Букети има и за 5 лв., 25 лв., та и за над 100 лева – за всекиго според кесията.

Проучване на „Старият мост“ показа, че в целия град всички места в ресторантите тук са предварително резервирани за празничната вечер.

Впрочем, празникът възниква за първи път от работническите движения в началото на ХХ век в Северна Америка и в Европа. В много страни, включително и в България, 8 март се отбелязва и като Ден на майката. Денят се отбелязва, за да се подчертаят постиженията на жените в света, без оглед на национални, етнически, езикови, културни, икономически и политически различия между тях. Официално признат от ООН през 1977 г.

Честит празник, жени! Нека всеки ден за вас да е Осми март! Нека домът ви винаги да е пълен с любов и топлина! Живейте, обичайте, мечтайте и вярвайте в най-доброто!