24
Пет, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

За 21-ви пореден път в Свиленград се проведе конкурс за най-доброто младо домашно вино, организиран от местния Ротари клуб.

24 бяха предоставени проби от 12 производители. За разлика от миналата година в състезанието освен червени вина, се включиха 4 бели и 2 розета. Технолозите в Катаржина Естейт Свилен и Иван Кисьови оценяваха качеството на питиетата.

Победител за най-добро домашно червено вино журито определи каберне фран на Сидер Атанасов от с. Райкова могила. Майсторът на елексира първенец получи за награда 100-литрово дъбово буре. Той спечели и 50-литрово буре за виното си сира, класирано на второ място.

При вземането на наградите се включи и производителят на гроздето – Наско Сидеров, който отглежда 350 декара лозя в с. Райкова могила.

Третата позиция бе за мерлото на Стоян Стамболиев. „Бронзовият медалист“ получи комплект лозарски ножици и принадлежности. Стоян Стамболиев взе и поощрителна награда за най-добро розе.

Поощрителна награда получи и Михаил Петков за купажното (мерло, каберне и сира) вино.

Двамата получиха по бутилка вино от Катаржина Естейт.

За пръв път тази година празничната церемония се проведе на площад „14 март“ до новопостроената ротонда. На тържеството присъства и кметът на община Свиленград арх. Анастас Карчев.

По традиция вкусни мезета от димящи скари и пивки вина задълбочиха социалните контакти на площада.

За доброто настроение на празника се погрижи оркестър „Приятели“ от Пловдив.