15
Съб, Юни
31 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Българите в Чикаго за четвърта поредна година спазиха богоявленския ритуал по хвърлянето на кръста. В него се включи и 37-годишният свиленградчанин Георги Бошнаков, който от 2006 г. живее в Америка.

Точно в 14:00 ч. на Йордановден - 6 януари, стотици наши сънародници се събраха на брега на езерото Мичиган в „Столицата на България в САЩ“ при температура около 0 градуса по Целзий. Отец Грую Попцинков от църквата „Света София“ отслужи празнична литургия, благослови присъстващите и хвърли кръста. 21 смелчаци, сред които и Георги Бошнаков, скочиха в ледените води на езерото. Момчетата не излязоха от водата, докато не завъртяха и хоро с български знамена в ръцете. Събраните средства ще отидат за благотворителност. Специален гост на празника бе ген. консул Иван Анчев.

„С голямо удоволствие се включих в ритуала. Чувството бе неописуемо, особено като забият тъпаните и засвирят гайдите покрай толкова народ. Макар и далеч от родината ние – българите в Чикаго, не пропускаме да отбележим нашите си български празници“, сподели пред „Старият мост“ Георги Бошнаков. „Освен това исках да проверя как се чувства човек в ледените води. Беше малко студенo, но като излезеш от водата, е много приятно. Тялото ти се затопля, въпреки ниската температура, и спираш да чувстваш студ“, разказа още свиленградчанинът.

Организатор на празника в Чикаго е 29-годишният Делчо Стоев от Кърджали. Подпомогнат от Соня Петрова от Ямбол през 2016 г. те за пръв правят богоявленския ритуал. Тогава Делчо не намира други съмишленици и решава сам да се хвърли в ледените води на езерото Мичиган. През 2017-та година Стоев е с двама свои приятели – Марио Славчев и Коко Янков от Пловдив, но вече има и свещеник. През 2018-та година петима юнаци се хвърлят за кръста, а през 2019-та са три пъти повече – 17. Тази година увеличението на желаещите продължава, първоначално са се записали 27 души, но 21 от тях влязоха в езерото.

На снимките: Георги Бошнаков - със светлосините къси панталони

Диляна ЦВЕТКОВА