18
Вт, Юни
25 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

В първите дни на новото десетилетие свиленградска овца роди четиризнаци. Агнетата – едно бяло и три вакли, се появиха на този свят на 2 януари. Те са от синтетична популация българска млечна овца.

Четиризнаците са дар от Бога, категоричен е стопанинът им 50-годишният Огнян Ковачев. По думите му случвало се е и преди в обора му овца да роди толкова агнета наведнъж, но за пръв път всичките да бъдат живи и здрави. Сега четиризнаците са в отлично състояние за радост на фермера, който се грижи с много любов за тях и ги храни с биберон.

„Агнилната кампания започна по Коледа, като върви много добре. До момента са родили 70 от общо 200 овце, като 50 % от тях близнят“, похвали се фермерът пред екипа на „Старият мост“.

Огнян се занимава с овцевъдство още от младежките си години. Преди да влезе в казармата е работил в ТКЗС-то в Свиленград. След като изкарва войнишката си служба през 1988 г. създава собствена овцеферма. Оттогава досега се занимава само с това. В момента отглежда около 200 селекционни овце от синтетична популация българска млечна овца, 20-ина кози, прасета и телета. Не участва по европейски програми, но получава субсидии за животните. Всичко, постигнато във фермата, е със собствени средства. Успял е да купи доилна инсталация, която много го улеснявала. Наведнъж се дояли по 8 овце, а преди това всички минавали през ръцете му.

В грижите по животните му помагат наети работници и съпругата му Дора. По време на агнилната кампания Огнян живее в малка къщичка до самия обор по пътя за с. Момково. През останалото време от годината обаче той и жена му обитават голяма къща на ул. „Стефан Стамболов“ в Свиленград. Синът им Красимир е студент в Нидерландия и рядко се прибира в бащиния дом.

Диляна ЦВЕТКОВА