14
Пет, Юни
30 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт
mlekomat7 хил. евро струва швейцарският апарат за прясно мляко
 
 
Свиленградчани вече могат да си купят прясно мляко от уличен автомат. В региона това е първата машина, която предлага продукцията директно от фермата. Уредът бе монтиран в хранителен магазин на общинския пазар тази седмица. Млекоматът работи на принципа на кафеавтоматите с монети от 10 ст. до 1 лв., но не връща ресто. Течността, която струва лев за литър, се налива в бутилка на клиента или нова, закупена от магазина. Минималното количество, което може да си налеем е 500 мл. Машината е швейцарска и струва 7 хил. евро. Тя е супер модерна - поддържа температура от 2 до 4°, мие тръбичката откъдето тече млякото след всеки клиент. Ако се повишат градусите или се появи някакъв друг проблем, моментално блокира. По този начин рискът да си закупим развалено мляко е нулев.
 
Съоръжението е собственост на Огнян Желев, който има ферма в с. Левка. 40-годишният мъж отглежда общо 40 крави, като в поминъка му помагат още двама души. Стопанството му отговаря на всички европейски изисквания и притежава сертификати за качество и категория. Заради плаващите сезонни изкупни цени на продукцията, той решава да инвестира в машина за продажба на прясно мляко. Идеята му дошла преди две години, когато видял уреда на изложението в Пловдив. До скоро цената на млякото, предлагана от мандрата, го удовлетворявала. Търговците обаче смъкнали на 52 ст./ л, което било под себестойността на продукцията от 66 ст./ л.
 
Затова Огнян решил да закупи машината и да разшири бизнеса си. Още първите дни нововъдението успя да привлече интереса на местните. Някои от тях споделиха, че повече се доверяват на модерното съоръжение, отколкото на уличните нелегални търговци на мляко. Всяка седмица експерти правят проверка на млякото, което предлагам, като се следят различни показатели – масленост, чистота на съдовете и др., подчерта Желев. В никакъв случай не мога да правя компромиси с качеството, тъй като глобите са големи, уточни още той. Суровината в млекомат се подменя ежедневно и клиентите могат да бъдат напълно спокойни.
 
Диляна ЦВЕТКОВА