24
Сря, Юли
35 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Състави от Сладун, Радовец и Студена ще извършат ритуала на най-дългата и многолюдна старинна сватба на националния фолклорен събор „Лудогорие“

 

Наши самодейци ще участват в опита за поставяне на рекорд на Гинес за най-дългата и многолюдна старинна сватба. Инициативата ще се проведе в рамките на тазгодишното издание на националния фолклорен събор „Лудогорие“, което е четвърто поред. Състави от читалищата в Сладун и Радовец, както и от пенсионерския клуб „Здравец“ в Студена, са избрани сред кандидати от цялата страна да извършат старинния ритуал по венчаването на двойката младоженци – Стойка Димитрова и Росен Митев от Стара Загора.

Много се радвам и съм благодарна на организаторите от сдружение „Лудогорие“ и председателя му Валентин Димов за доверието и възможността нашата тракийска сватба да се види по света, сподели Надя Митева, секретар на читалището в Сладун. През декември миналата година тя разбрала за възможността да се включат в кастинга и изпратила сценарий, а самодейците от Радовец и Студена приели присърце идеята да участват заедно. Точно преди Коледа организаторите й се обадили, че трябва и видеоклип. Всяка от самодейните групи подготвила отделен обред, заснели ги и изпратили клипа. Във вторник /13 януари/ стана ясно, че журито е харесало нашия ритуал и е определило тукашните групи да пресъздадат старинната сватба. След като мине еуфорията, започваме репетициите, трябва да се подготвим добре, защото цяла България, а и по света нас ще гледат, каза Надя Митева. Спряхме се на самодейците от Сладун, Радовец и Студена, тъй като пресъздаденият от тях обичай бе най-автентичен, каза пред „Старият мост“ председателят на сдружение „Лудогорие“ Валентин Димов. По думите му предвид факта, че нашите самодейци представили обичаи от тракийска сватба, оценяващите определили и младоженците да бъдат кандидатите от Стара Загора.

Опитът за поставяне на световен рекорд ще се проведе на 5 юли на голяма поляна в местността „Пчелина“ край Разград под мотото „Сите българи заедно“ и „От българско по-българско“. За събитието ще бъде пресъздадена старинна сватба, като ритуалът ще бъде истински и младоженците действително ще бъдат венчани. За нашите самодейци ще бъде изградена специална сцена. Зад нея ще има две къщички – за булката и младоженеца. Младото семейство ще бъде благословено от отец Иван от Нови хан. На грандиозното събитие от гората ще изскочат 50-60 души, облечени като хайдути, които след атрактивна покутевица ще пожелаят да се присъединят към сватбата. Ще бъдат опънати 8 софри /месали/, всяка една от тях с дължина от 100 до 120 метра. Ще се поръчат 4 000 глинени купи и 4 000 дървени лъжици. На софрите ще се сложат 600 погачи, 600 кг сирене, 2,5 тона курбан от 25 агнета, приготвен в най-големия български „Юнашки тиган“ и най-голямата българска „Юнашка тава“. Ще има за изпиване и 2 тона вино. Плеада от именити народни изпълнители ще веселят гостите. За настроението на присъстващите ще се погрижат Бинка Добрева, квартет „Славей“, Валя Вълкова, Росица Пейчева, Николай Славеев, Пепи Христозова, оркестър „Цветница“ и др. В рамките на събора, който ще се проведе на 3, 4 и 5 юли, ще има конкурс за детска рисунка. Семейството на победилото дете ще спечели екскурзия по дестинация Карлово-Калофер-Сопот. Ще има нестинарски игри и много други атракции. Това е съборът, който ще влезе в историята на България, подчерта Валентин Димов.

Миналата година на третото издание на националния фолклорен събор „Лудогорие“ бе пресъздадена сватбата от филма „Време разделно“, с която бе поставен Балкански рекорд за най-дълга сватбена софра /месали/. На нея бяха седнали 1 520 души – гости, облечени в традиционни носии. Сред тях бяха и нашите самодейци. Миналата година 160 състава направиха заявка за участие, а успяхме да поемем 130 от тях, каза Валентин Димов. За пресъздаването на сватбата тогава бяха поръчани 1 000 глинени купи, 1 500 дървени лъжици, 300 погачи, 13 агнета на чеверме, 200 кг сирене, 7 казана с боб и 500 литра вино. Балканският рекорд за дължината на сватбената софра е 441.60 метра. Миналата година от БНТ2 много са харесали изпълнението на Мария Патишева от Сладун и са включили нашата група във филма, който телевизията е излъчила за събитието.

На 23-ти януари пък по Дестинация БГ в предаването „Затупале тъпани“ от 19,30 часа ще бъде излъчен филм за читалището в Сладун и неговите самодейци.

Елена МИХАЛЕВА