30
Чет, Май
17 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

iiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeЛюбителите на чифтето от сладунската дружинка повалиха 7 шопара за един ден

 

205-килограмов глиган падна в жертва на авджиите от дружинката в Студена в самия край на ловния сезон. Внушителният екземпляр е бил повален с точен изстрел от калашника на дългогодишния ловджия Христо Нейков.

Любителите на чифтето били на пусия в местността „Каракачански колиби“. Едно от кучетата подушило прасето и го подгонило. Беше само, бягаше много бързо, стрелях му от около 40 метра и го улучих в гръбначния стълб, разказа Христо Нейков, който е горски служител в тукашното лесничейство. Едрият екземпляр веднага се строполил парализиран на земята и се наложило да бъде доубит. Това не е единствената слука на изкусния стрелец за този сезон. Имам гръмната и една женска свиня, но последното ми прасе е най-голямото за тази година, сподели доволен майсторът с точния мерник. Глигите на внушителния шопар са трофейни, дължината им е около 22 сантиметра. Няма да ги изпращам за оценка, най-вероятно ще си ги сложа на стената за спомен, сподели ловджията.

Христо Нейков има 17-годишен стаж в редиците на любителите на чифтето. През този период е гръмнал над 50 диви прасета. Не мога да се оплача, имам късмет дивечът да излиза на мен, сподели горският служител. Миналата година пак той гръмна най-голямото прасе за сезона – 220-килограмов глиган.

На един от последните излети за едър дивеч ловджиите от дружинката в Сладун пък бяха споходени от добра слука. Любителите на чифтето повалили 7 прасета. Едното от тях било стотина килограма, а останалите - приплоди по около 50 кг.

Все още не са обобщени данните за отстреляните от тукашните авджии прасета през този сезон. Според любители на чифтето обаче тази година нямало много дивеч. В студенската дружинка, например, имат отстреляни 25 прасета, а миналата година са били двойно повече.

Сега до края на януари ще се стреля по хищници. До края на февруари пък продължава ловът за водоплаващ дивеч.

СМ