24
Сря, Юли
37 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

stoletnik2Чувствам се двойно по-млад, сподели столетникът, който цял ден посрещаше гости на юбилея си

Дядо Неделчо Бойков навърши 100 години на 4 април 2012 г. Въпреки впечатляващата си възраст, свиленградчанинът, който е най-възрастният мъж в общината, изглежда поразително добре. Чувствам се на половината на годините си, сподели с усмивка столетникът, който цял ден посрещаше гости на юбилея си.

stoletnikПърви да го поздравят за стотния му рожден ден в дома му дойдоха ветерани фронтоваци. Председателят на областния съвет на ветераните от войните в Хасково Стефан Байрактаров подари на дядо Неделчо книги и му поднесе поздравителен адрес. Д-р Стоян Петров, председател на общинския съвет на ветераните в Свиленград, пък му връчи подарък от местните фронтоваци. Най-възрастният свиленградчанин бе поздравен от кметшата Елена Манолова и от нашенци, които имат родствена връзка с Мерхамли – родното село на дядо Неделчо. От името на кмета Георги Манолов столетникът получи за подарък торта и книга. Над 40 души – роднини, приятели и съседи, поздравиха дядо Неделчо за юбилея му. Вечерта пък празникът бе отбелязан в тесен семеен кръг в местен ресторант. Специално за тържеството, на което присъстваха най-близките роднини на столетника, дойде внукът му Иван Моллов, който живее в Америка.

Дядо Неделчо е бежанец от Беломорска Тракия. Роден е в село Мерхамли /Пеплос/ в далечната 1912 г. Участник е във Втората световна война. Бил е артилерист, но в бой не е влизал, като късмет го е спасил от гибел. Със своя полк е бил в Унгария, но скоро са го демобилизирали. Изкараха ни маларични, макар че аз нямах такава болест, бяхме четири набора, които ни изволниха тогава и ни върнаха, разказва дядо Неделчо. Скоро след това научил, че неговият полк бил в движение, когато два самолета започнали да обстрелват артилеристите. Казаха ми, че ги направили на ошав, но аз това не го видях, обяснява столетникът.

Най-възрастният мъж в общината, който има 6 внука и 8 правнука, изглежда поразително добре. Не пие лекарства, само понякога аналгин или аспирин. Обича да ходи на разходка в парка. Никога не е пушил цигари, ракия не пие. Предпочита чашка вино. Много обича чай от билки. Всяка събота си купува по два килограма ябълки. Винаги се храни по час. Тази година, когато синът му Стамо му вързал мартеничка, дядо Неделчо благодарил и пожелал с усмивка „Хайде, догодина пак“. Поискал и тази година като се постопли още малко да го заведе на разходка до Костур, където е живял със семейството си преди да се засели в Свиленград, за да го закука кукувица за здраве и дълголетие.

Елена ГЕОРГИЕВА