15
Съб, Юни
30 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

zdravka12-годишната Здравка Василева от Свиленград, която свири на тромпет, е номинирана в тазгодишните „Награди за успелите деца на България“, връчвани от фондация „Димитър Бербатов“. Отличията се дават в три категории – спорт, наука и изкуства, в три отделни възрастови групи.

Свиленградчанката, която е ученичка в НУМСИ „Христина Морфова“ в Стара Загора, е носител на две престижни отличия от миналата година. Талантливата тромпетистка получи първа награда в пре-категория /най-малката възраст/ на Х Международен конкурс за млади музиканти „Охридски бисери“, който се проведе в Охрид /Македония/ от 16-и до 20-и юни 2011 г. Здравка спечели и трета награда в най-малката възрастова група А на VI Международен конкурс за тромпетисти, състоял се в Стара Загора през ноември м. г.

Младата музикантка е започнала да свири на тромпет в детската музикална школа в Свиленград, когато била в четвърти клас. През следващата учебна година вече е в музикалното училище в Стара Загора. През април 2011 г. талантливата свиленградчанка е избрана за солист на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора от комисия с председател маестро Красимир Къшев и участва в концерт.

34 деца от Хасковска област са сред номинираните от цялата страна за наградите на фондация „Димитър Бербатов“, които се организират за четвърти пореден път. Всяка одобрена кандидатура ще се разглежда от експертно жури през април.

Елена МИХАЛЕВА