17
Сря, Апр
28 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

gulubi240 екземпляра от над 40 породи гълъби бяха представени на изложба в ОУ „Иван Вазов“ в събота.

Посетителите имаха възможност да разгледат голямото разнообразие от представители на различни декоративни породи, отгледани от членовете на свиленградското дружество на гълъбовъдите. В салона на училището бяха показани сатанети, капуцинери, блондинет, алфиоли, фелиги хази, шмалкалденски монахини, които са рядка порода за България, и др. Показани бяха и гълъби от месодайната порода американски кинг, чието месо е полезно за хората със сърдечно-съдови заболявания. Освен красивите декоративни птици, в изложбата участваха и спортни гълъби на Георги Бакшев, които са носители на купи от клубни и национални състезания. Сред тях бе и птицата, класирала се на първо място на национално ниво миналата година на състезанието от Дарабани, Румъния.

Едновременно с изложбата в двора на училището се проведе базар на гълъби, декоративни кокшки, петлета, хамстери, различни породи кученца и други домашни любимци.

Тази година имахме повече посещения, дойдоха и групи от Орестиада и Александруполис, които купиха доста гълъби, каза председателят на тукашното дружество на гълъбовъдите Димитър Кирков. Продажбите обаче са по-малко от миналата година, кризата се почувства и при нас, защото това е хоби, не е поминък, добави той. По думите му свиленградското дружество се слави като едно от най-добрите в страната, а качеството на отглежданите от нашенци гълъби също е на високо ниво. Членовете на дружеството непрекъснато се увеличават, като в момента са около 26.

Елена МИХАЛЕВА