19
Пет, Апр
27 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Двама дванайсетокласници от свиленградското СОУ „Д-р Петър Берон“ спечелиха призови места в национално математическо състезание. Здравко Петков и Георги Демирев получиха отлични оценки и имат право да кандидатстват с тях в Пловдивския университет. На практика момчетата вече са студенти още преди да са завършили средното си образование.

Състезанието, организирано от Съюза на математиците в България, се е провело в края на ноември в Кърджали. Задачите били съставени лично от председателя на съюза проф. д. м. н. Сава Грозев от БАН.

Двете момчета за пръв път участват в математическия турнир, който иначе се провежда вече за единадесета поредна година. Те учат в математическа паралелка, подготвя ги преподавателката им Мария Вълчева. И двамата не са сигурни, че ще се възползват от вече добитото право за прием в университета. Здравко мечтае да учи софтуерно инженество в Софийския университет, Георги също ще кандидатства в Алма Матер, засега се е ориентирал към икономика с английски език. Категорични са, че ще се явят на кандидатстудентски изпит по математика.

СМ