12
Пет, Апр
16 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Свиленградският духов оркестър „Костадин Манов“ подготвя за 55-годишния си юбилей грандиозен концерт. Той ще се състои на 27-и май от 18,30 часа в салона на читалище „Просвета“. Очаква се специално за случая тук да дойде именитият български кларинетист акад. Петко Радев.

Музикантите от оркестъра и диригентът Васил Василев подготвят нови пиеси специално за своя юбилей. За пръв път те ще изпълнят вариации за кларинет и оркестър по Росини. В концерта ще участва и солистът на Софийския духов оркестър Стефан Стефанов, както и Младежки оркестър при НЧ „Развитие“-гр. Белоградчик с диригент Ангел Джунински, който е основател на детския оркестър в Свиленград.

На сцената ще се изяви и известният свиленградски певец Милко Калайджиев, който за пръв път ще пее под съпровод на духова музика. Мустакатият славей ще изпълни песента „Една българска роза“. Акад. Петко Радев пък е поканен като гост. Именитият български кларинетист е преподавал на диригента на свиленградския оркестър Васил Василев. Сред официалните гости ще бъдат също Ради Радев - главен диригент на Българската армия, началник на Гвардейския представителен духов оркестър, неговият зам.-диригент Йордан Христов и др. Концертът ще продължи около час и половина, благодаря на общинската администрация за оказаното съдействие при организацията, каза диригентът Васил Василев.

Духов оркестър „Костадин Манов” към НЧ „Просвета” е основан през 1956 г. Носител е на златни, сребърни и бронзови медали от републикански фестивали. През 1981 г. получава званието „Представителен духов оркестър на Р. България”. За 50-годишния си юбилей през 2006 г. оркестърът стана носител и на „Златната лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Има международни изяви в Чехословакия и Италия. Участник е в Международния фолклорен фестивал за Духови оркестри и в Международния маратон за фолклор и музика в гр. Мошиано- Италия (2005 и 2007г.).  По покана на Българския клуб в гр. Кошице- Словакия през 2010г. участва с тридневни концерти в Дните на българската култура. Вече четири години в навечерието на Деня на християнското семейство духовият оркестър  прави благотворителни концерти в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми от региона. Със събраните средства до сега финансово са подкрепени 15 семейства. През 2008г. по повод патронния празник на фондация „Искам бебе“ – 25 март- Благовещение, оркестърът участва и в благотворителния бал на фондацията в Централния военен клуб в София, където присъства и Вицепрезидентът ген. Ангел Марин.

В репертоара на оркестъра са включени както пиеси с типична музика за духов оркестър, български маршове и хора, така и разработки на класически пиеси, забавна музика и рок-пиеси. Към настоящия момент в духов оркестър „Костадин Манов” творят 23 музиканти.

Елена МИХАЛЕВА