13
Съб, Юли
18 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

stuns220-годишният Христо Алипиев впечатли журито с атрактивните си умения и грабна купата. Негов подгласник стана Михаил Бакърджиев от Свиленград

20-годишният Христо Алипиев от Любимец триумфира на провелото се в Пловдив стънт състезание с мотоциклети. Надпреварата бе част от второто издание на специализираното изложение  Fair Motor Show в Международния пловдивски панаир.

stuntС атрактивните си умения, демонстрирани с неговата „Хонда 600“, нашенецът събра очите на зрителите, които бяха над 2 000. Той успя да впечатли и журито и получи 86 точки от 90 възможни. Така заслужи купата, както и ваучер за пазаруване от специализиран магазин на стойност 800 лв. Втори след него се нареди 23-годишният свиленградчанин Михаил Бакърджиев с „Кавазаки 650“, който събра 67 точки.

В надпреварата участваха 12 състезатели от цялата страна. Техните умения бяха оценявани от жури с председател Рафал Пасиербек от Полша, който е двукратен европейски шампион по стънт и е известен в средите като „Стънтер 13”. Пасиербек е бил впечатлен от уменията на Христо. Каза ми, че съм най-добрият в България и ме покани да му гостувам в Полша, сподели любимчанинът. Участниците в стънт състезанието се оценяват по стил и изпълнението на различни акробатики – да изправят мотора на предна или задна гума и др., обясни Христо. Спортът все още не е много популярен у нас, но е атрактивен, на мен ми харесва, защото в него има адреналин, сподели още той.

Христо се качил на мотор за пръв път когато бил второкласник. Имал е различни мотори. Със стънт се занимава от около две години и половина. Запалил се неусетно, гледал клипове в Интернет. На акробатиките се е учил сам. Предварително добре обмислям как точно ще стане номерът, каза стънтерът. Този спорт изисква голяма концентрация, харесва ми и го правя за удоволствие, аз от малък си карам на задна гума, допълни той. Задължително използва каска и протектори за гърба, коленете, лактите. Случвало му се е да пада от мотора, в повечето случаи се охлузвал. Най-тежката му контузия е счупен крак. При стънта скоростта е ниска – 10-50 км/ч, изпълняват се сложни елементи, но се практикува на безопасни места – паркинги, полигони, обясни Христо. Имам мотор, който вдига 300 км/ч, карал съм го и с толкова, но на улицата внимавам и трябва да се внимава, защото никой не пази мотористите, трябва сами да се пазим, допълни той.

Досега любимчанинът е спечелил 12 купи от състезания в България. От тях 10 са за първо място, а останалите – за второ. Следващата надпревара, в която нашенецът ще се включи, ще се проведе в края на месеца в Ямбол.

Елена МИХАЛЕВА