19
Сря, Юни
27 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

konkЙоана Севова спечели трета награда, отстъпвайки само на „батковци“

Четвъртокласничката Йоана Севова от свиленградското  ОУ ”Иван Вазов” грабна третото място в конкурса за фотография на тема”Обичай гората”, обявен от РИОСВ - Хасково. Сред наградените, между които всички бяха „батковци”,тя бе най-малката.

В надпреварата участваха 250 деца и ученици от областите Хасково и Кърджали. Конкурсът имаше за цел да стимулира творческото им въображение, за да нарисуват или заснемат по своя идея уникалността и разнообразието на гората, хармонията между нея и човека и да предложат начини за това как човек да се противопостави на загиването на естествените растителни видове в природата. На награждаването присъства директорът на РИОСВ-Хасково Димитър Илиев.
Малката Йоана е впечатлила журито с наблюдателното си око, запечатало на хартия труднодостъпни места в природата: „Вековни секвои-гигантеа в Кюстендилско”,”Горска приказка на Юндола” , „Езерцето при с. Бързия” и с фотографиите, отразяващи посланията към хората „До кога с боклуците…”, ”Моля, да я запазим красива”. Пред вестник „Старият мост” Йоана разказа: „Причина за участието ми в конкурса беше моята класна ръководителка Мария Савова. Тя запозна целия ни клас с условията и ни убеди да се включим в него. Около 15 ученика предоставиха свои снимки. Съжалявам, че между класиралите се не са и моите съученички Кристиана Димова, Дарина Стоева и Теодора Караиванова, които изпратиха най-много и интересни изгледи. В плика, който пуснахме до организаторите в РИОСВ – Хасково, бяхме написали писмо, в което споделихме, че екскурзиите, провеждани в училище, ни позволиха да се докоснем до непознати за нас природни красоти на България - Оборище в Средна гора, Перперикон в Родопите, историческите градове Копривщица, Калофер, Сопот и др. А на проведеното „Бяло училище” в хижа край Батак се убедихме, че България е красива не само през лятото, но и през зимата.“
За своето масово участие в конкурса учениците от ІV б клас получиха поздравителна грамота. С грамота за успешно представяне и принос в опазването на околната среда бяха наградени и ученичките от VІІ а клас на ОУ ”Иван Вазов” Стефани Петрова и Дарина Георгиева.
Първото място в раздел „Фотография” журито с председател Янко Найденов определи за Клубът по фотография на „Обединен детски комплекс”- град Кърджали, а второто – на Божидар Стойков от професионалната гимназия в Харманли. Рисунките и фотографиите са изложени във фоайето на Регионалната библиотека в Хасково и ще бъдат там до 25-и април.


Клара МЕТОДИЕВА