18
Чет, Юли
34 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

svatbaСватбите сега са по-скромни, паднали са наполовина. От 7 години няма кръщенета

Дългогодишната служителка в Общинската администрация Пенка Балджиева навършва 23 години стаж като ритуалчик по гражданските бракове. През този дълъг период свиленградчанката е бракосъчетала над 1 300 двойки, като в момента е единственото длъжностно лице, упълномощено от кмета, да води гражданските ритуали по сватбите.

ritualchikПенка Балджиева работи в отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в ОбА от 1984 г., като в момента е старши специалист. Сега временно изпълнява още една длъжност – старши експерт „Общински съвет“, тъй като предишната служителка напусна. Освен това, тя е ангажирана и със сватбите в събота и неделя. Харесвам си много работата, а сватбите са за мен едно приятно задължение, младоженците са щастливи,  роднините и близките им се радват, затова обичам да изпълнявам тези ритуали, сподели свиленградчанката. Тя е започнала да участва в бракосъчетания през 1987 г. като помощник. От 14 май 1988 г. вече е упълномощено длъжностно лице и е водеща на гражданските ритуали досега без прекъсване. Когато започнах, бяхме два екипа и имахме много повече сватби, от 1999 г. само аз съм ритуалчик, няма втори екип, но и сватбите са доста по-малко, разказа Пенка Балджиева. По думите й сега във вечна вярност се вричат два пъти по-малко двойки в сравнение с преди години. Навремето сватбите се правеха повече в неделя, имали сме дори по 6-7 в един ден, обясни ритуалчикът. Сега за целия май, когато се правят най-много сватби, имаме около десетина, допълни тя.

През годините самите церемонии са се променили. Бракосъчетанията вече могат да се извършват и извън ритуалната зала. Пенка Балджиева е водила сключване на граждански брак в градината на ресторант „Марица“, в градския парк, в ресторанта на комплекс „Романтика“, че даже и на крепостта край село Мезек. Изнесените сватби станаха модерни, но лично моето мнение е, че така ритуалът не е толкова тържествен, колкото, ако се проведе в залата, каза Пенка Балджиева. А нашата зала е хубава, идвали са гости от различни части на страната и са ми казвали, че е една от най-хубавите, които са виждали, допълни тя. Освен това, сега много от бракосъчетанията се правели в съвсем тесен кръг. Има случаи, в които младоженците идват в залата само с кумовете си и те са им единствените свидетели, обясни ритуалчикът. Други пък канели на сватбата само най-близките си роднини. Имало, разбира се, и такива с много гости, за които ритуалната зала се оказвала тясна. Тези тържества обаче ставали все по-малко. Сватбата е свързана с много разходи, затова много млади хора живеят на семейни начала, без да сключват брак, или само подписват, каза Пенка Балджиева. Има и двойки, които живеят няколко години заедно, раждат и деца, чак след това правят сватба, добави тя.

В дългогодишната си практика свиленградчанката е имала различни случаи. Най-възрастните й младоженци били над 60-годишни мъж и жена. В ритуалната зала булки не са припадали, но имало няколко, на които им прилошало, тъй като били в напреднала бременност. Два-три дни преди сватбата си пък двойка нашенци се скарали, решили, че не могат да живеят заедно и отменили бракосъчетанието. Водила е няколко граждански ритуала заедно с кмета Георги Манолов. В досегашната й практика той бил единственият тукашен градоначалник, който е участвал в такъв ритуал като длъжностно лице.

Като служителка в отдел ГРАО пък Пенка Балджиева регистрира и разводите. Напоследък често се случвало съпрузи да разтрогват брака си 4-5 години след сключването му. Най-бързо разтрогнатият граждански брак в нейната практика е от преди няколко години, когато млада двойка се развела едва след 2-3 месеца семеен живот.

Освен на сватби, свиленградчанката е ритуалчик и на кръщенета. Такива ритуали обаче вече нямало. Хората предпочитали да кръщават децата си в църква. Ние не сме имали такъв ритуал поне от 6-7 години, каза Балджиева.

Елена МИХАЛЕВА