20
Вт, Окт
12 Нови статии

Произшествия
Инструменти
Шрифт

 Липсата на пътни знаци едва не доведе до трагични последици

Два фолксвагена яко се натресоха на кръстовището между улиците „Васил Левски“ и „Отец Паисий“ в Свиленград в сряда около 14 часа. От удара единият автомобил се бе преобърнал по таван. По чудо нямаше сериозно пострадали. Двамата водачи – мъж и жена, се отърваха само с уплаха.

Свидетели на инцидента казаха, че колите са се засекли на кръстовището без някоя от тях да направи опит да спре. Причината е, че в момента кръстовището не е регулирано с пътни знаци, поради което не е ясно кой автомобил е с предимство. Двете улици бяха пуснати за движение веднага след асфалтирането им наскоро, но без да бъдат поставени от общината премахнатите заради ремонта им пътни знаци. Така движещите се по улица „Отец Паисий“ шофьори няма откъде да знаят, че са без предимство, освен ако не са преминавали преди оттук и спрат на кръстовището по навик.

От другата му страна на същата улица пък пътните знаци са скрити в короната на дърво и не се виждат, но поради безхаберие от години така си стоят. Впрочем, десетки са катастрофите, станали на това кръстовище.

На няколко пъти ми събарят оградата, оплака се живеещ наблизо. Мястото е конфликтно, автомобилите се движат бързо, но мерки за обезопасяването му не се вземат, негодува той.

Опасна за движението е и прясно ремонтираната отсечка от ул.“Васил Левски“ / между „Княз Борис I“ и „Отец Паисий“/, която е двупосочна, но не бе разширена и колите не могат да се разминат заради постоянно паркирани автомобили по нея. Сега беше моментът тротоарите да се стеснят за сметка на платното, но защо това не бе направено, не е ясно, коментират граждани.

Още една катастрофа стана на конфликтно място в Свиленград. До метан станцията на околовръстното се блъснаха „Мазда“ и „Ланд Ровър“. 86-годишният гръцки водач на японската кола не спрял на стопа на излизане от станцията, отнемайки предимството на ровъра, управляван от 56-годишен свиленградчанин. От удара между колите са пострадали двамата водачи – нашенецът с разкъсна рана на главата, а гъркът – с натъртване на крака и болки в таза. Катастрофите и тук са често срещани. Преди няколко години на същото място загина възрастна гъркиня, след като мъжа й не спря с колата на стоп.

На снимките: обърнатата кола; липсващият знак „Стоп“ на ул. „Отец Паисий“; скритите в короната на дървото пътни знаци; невъзможно е разминаването по двупосочната улица „Васил Левски“, която преди дни бе ремонтирана, но не и разширена.