04
Пон, Юли
19 Нови статии

Интервю
Инструменти
Шрифт

6i6koИскаме изваждане на тройната коалиция по места от властта

25 години от създаването си отбеляза Съюзът на демократичните сили (СДС) на 7 декември. СДС е учреден през 1989 г. като коалиция от група неправителствени организации и възстановени стари партии, целта на които е отхвърлянето на комунистическата система. Тогава за пръв председател е избран Жельо Желев. СДС се регистрира като политическа партия през 1998 г., а голяма част от организациите, които до този момент я съставляват, прекратяват самостоятелното си съществуване като политически партии.

Днес СДС е част от коалиционната формация Реформаторски блок, която участва в управлението на страната. По повод годишнината разговаряме с председателя на областния съвет на СДС в Хасково и дългогодишен лидер в Свиленград Георги Шишков:

 

 • Г-н Шишков, каква е равносметката 25 години след създаването на СДС?

 • Труден въпрос... по него може да се говори много. Накратко, тези години за един живот не са малко, но за историята са едно добро начало. През много превратности на времето и през много драматични моменти премина СДС. Преживяхме възходи и падения, дори нещо повече - много оракули, анализатори и лапачи искат и говорят за смъртта на СДС. Видя се, че въпреки тях, СДС е кауза, жив е, не е в кондиция, но оцелява и постепенно търси пътя на своето възраждане. За тези години трети път участва в управлението на страната, макар и в различни коалиции. Лидерите му са били премиери, а сега имаме министър на икономиката – Божидар Лукарски. СДС е носител на специфични ценности на западната философия и флагманът на промяната. Той е моторът на демократичното начало, затова всеки иска да откъсне или да притежава нещо от него, защото са разбрали, че демокрацията надарява с аурата на легитимност всяка претенция за власт.

 • Кои са най-добрите неща, които СДС направи за България и кои са най-големите грешки през този период?

 • Преобрази изцяло страната, преориентира политиката, възстанови частната собственост, свободното движение на хора, стоки и капитали и др. Грешките също са доста: остави стари кадри на много места и най-вече в правораздаването и охраната, поради което не успя да освободи хората от страха и все още социалистическото човече преобладава в обществото.

 • Ако преди мотото на СДС беше „45 години стигат“, какво е актуалното сега?

 • За всеки изборът е различен. С това мото се отхвърля един кофти период от управлението на страната. На мен в момента ми харесва нещо от рода на „Война на бедността и мафията“.

 • Как и кога се създаде СДС в Свиленград?

 • Веднага след 10 Ноември и тук започва да ври и кипи. Неформалните започват да се събират основно в поликлиниката. Петър Боянов, Сашо Маджаров, Иван Чончев, Димитър Кирев... сигурно пропускам някого, защото аз не съм участвал в тези начинания (сред учредителите съм на БЗНС –„Никола Петков“), без да са възстановени старите партии, на 25 декември 1989 г. слагат началото на СДС. Първи председател е д-р Стефан Вълков, но подема започва при Петко Петков (бивш счетоводител в болницата). Включването на БЗНС-„ Никола Петков” и БСДП в дейността на координационния съвет на СДС и техните лидери Иван Колев и Деян Димитров оставят следа в първите демократични мероприятия на опозицията тук. Изборите за Велико народно събрание са кръщението на СДС в реалната политика. Тези избори доказаха колко трудно демокрацията пробива.

 • Имаше ли внедрени агенти в СДС в Свиленград?

 • Да имаше. Последният излезе на последните местни избори, като се направи проверка на листата. Преди това някои отказваха да си извадят удостоверения от МВР дали има сведения за принадлежност. С отварянето на досиетата се оказа, че и за други има сведения, но те не са сътрудничили, а са били от репресираните, следени и мачкани от службите, като например покойния Анастас Калев, Васил Мавродиев и др.

 • Къде ви завари 10 ноември?

 • В Свиленград. Бях на два месеца служба и прибирайки се от работа някъде около 18 часа един приятел още от двора вика: „Падна, падна...“. Създаде се малко суматоха докато разбера какво има предвид и какво се случва и съответно ходехме да полеем отстраняването на Тодор Живков. Имах приятели от София, участници в събитията около „Кристал“, с които подържах връзка, та не бях изненадан.

 • Оптимист ли сте за бъдещето на България?

 • Оптимист съм, но много е тънка нишката между партиите, работещи за България, и другите, защитаващи чужди интереси. Преди седмица имаше знаково гласуване в Парламента за южен поток, там се видя петата колона. Докато народът изпитва страх от властимащите, а не обратното - властимащите да ги е страх от народа, ще е така. Който и да управлява, голяма разлика няма да има. Всеки се изкушава от властта и това води до злоупотреби.

 • Коя е десницата сега?

 • Партиите, признати от Европейската десница(ЕНП).

 • Реформаторският блок (РБ) ли е единственият наследник на синята идея сега?

 • Не. Партиите в него са основните наследници, но има и още няколко. Да се надяваме, че ще дойдат при нас.

 • Смятате ли, че към момента РБ защитава това, което обеща - идеи и принципи, а не просто влизане във властта?

 • Да минат поне 100 дни и ще се разбере. Като коалиционни партньори на ГЕРБ в Реформаторския блок СДС подкрепя действия за развитие и промяна. Искаме изваждане на тройната коалиция по места от властта, не имитация. Има знакови фигури, както от гранични служби, така и в образованието и другаде. Предния мандат ГЕРБ допусна грешка като уволни и демократи, а остави кадри на ДПС. Надяваме се повече това да не се случва. Сега да видим имат ли куража да пипнат срасналите се с властта субекти, гастрольори и другоселци от тройната коалиция.

 • Какво е състоянието на общинската структура в момента и колко са членовете на партията тук?

 • Отговарям за областта и нямам точна справка, но далеч от силните години.

 • Какво е отношението ви с другите партии от Реформаторския блок на местно ниво?

 • На областно ниво е добро, работим заедно и с народния представител. В Свиленград детската болест „Кой е по-по-най“ не е преминала, но и тя ще се изживее.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА