23
Пет, Фев
27 Нови статии

 

 

Гугъл Голям 

 

Харесай ни във фейсбук :)

Интервю
Инструменти
Шрифт

eshevСтоян Нешев е на 22 г. от Свиленград. В момента е стажант във в-к „Труд“. Като такъв той имаше уникалната възможност да разговаря с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, при това ден след парламентарните изборите на 5 октомври. Казвам уникалната, защото дотогава експремиерът отказваше да дава изявления пред медиите. Нашето момче, заедно с колежката си Диана Иванова и двама фоторепортери обаче били изпратени пред дома на Борисов да следят с кого се среща.

Два часа стояли пред къщата му в Банкя, но чакането си струвало. Около 18 ч. лидерът на ГЕРБ излязъл за традиционната си разходка и предложил на начинаещите журналисти да се включат в похода. Срещнахме се със Стоян, за да разкаже как е преминала срещата и за какво са разговаряли с Бойко Борисов:

 

  • Стояне, заедно с твоята колежка направихте журналистически удар и предизвикахте благородната завист на много колеги. Когато Бойко Борисов разбра за какво висите пред къщата му, изненада ли ви неговата реакция?

  • Спомням си, че получихме задачата да отидем до дома на Борисов в Банкя в понеделник около 16 ч., за да проверим какво се случва там, часове след края на изборния ден. Екипът на „Труд” – двама репортери и двама фоторепортери бе готов след 30 минути и колата на вестника пътуваше към Банкя. След кратък престой пред дома му видяхме, че телохранителите забелязаха появата ни. Обаче не реагираха. В 18 ч. изведнъж Борисов излезе. Оказа се, че той отива за редовната си вечерна разходка - този път до близкия Клисурски манастир. След като попита какво правим там, му отвърнахме: „Гледаме кой ще Ви дойде на гости да говорите за правителството“... Борисов каза, че няма никой. После сподели, че често прави разходки заради болния си крак и ни предложи да го придружим. Тогава колежката Диана Иванова и единият от фоторепортерите се качиха в „Лада Нива”, която Борисов лично шофираше. Аз бях в автомобил на телохранител. Трябваше да стигнем до манастира, за да започнем разходката си пеша. Освен момчетата, които се грижиха за безопасността на Борисов, заедно с нас бяха и негови приятели спортисти.

  • Покани ви на 10-километров поход... Изпитахте ли колебание да тръгнете с него?

  • Колебание – не. Имахме журналистическия късмет да изпреварим времето и да питаме какво предстои в политиката. Екслузивното бе, че това се случи насред гората, докато валеше дъжд. Знаехме, че зад нас стои „Труд“ и всички онези читатели, които са гласували и очакват нещо да се случи. Просто е - някой да вземе управленско решение и да реши проблемите им. Дъждът обаче не попречи на разговора. Борисов се беше облякъл добре - с удобни маратонки с дебела платформа и спортен екип на „Витоша-Бистрица” („Бистришките тигри“).

  • Какво си говорихте по пътя?

  • Изборите в неделя бяха изненадващи, а и ГЕРБ получи по-малко депутати, отколкото очакваше. Борисов трябваше да даде отговор на редица наши въпроси: Какво ще е следващото управление? Той ли ще е новият стар премиер, след като подаде оставка под натиска на февруарските протести през 2013 г.? С кого ще се коалира, реформаторите обявиха, че поддържат условието той да не е премиер? Възможно ли е управление с БСП? А с ДПС? Дали е преглътнал обидите на лидера на „България без цензура” Николай Бареков? Любопитно бе, че изведнъж на диктофона ми му „падна батерията“ и спря да записва. На помощ тогава се притекоха фотографите...

  • И какви бяха отговорите на експремиера?

  • Усещаше се, че е готов за коалиция, но само ако бъде премиер. Личеше му огорчението от Реформаторския блок и условията им. Отрече и коалиция с БСП, защото социалистите зачеркнали още в нощта на изборите германския модел на управление между леви и десни. Отказа и коалиция с ДПС, защото нямали моралното право да управляват. Странно, но сподели, че Бареков е показал политическа класа, след като не е коментирал политическите резултати и взаимоотношенията му с ГЕРБ в изборната нощ. Предстои да разберем какво ще се случи и колко тежест са имали думите на Борисов по време на разходката.

  • Каза ли му, че си от Свиленград?

  • След като Борисов разбра, че съм от Свиленград, не пропусна да отбележи, че преди месец е открил модерно спортно съоръжение в града. Разбира се, похвали се за кметовете в региона, зад които стои ГЕРБ – този на Свиленград, Димитровград, Ивайловград и Тополовград, които се справяли добре с евросредствата за инвестиции в инфраструктура. Каза че, ако ГЕРБ през последната година и два месеца е била на власт, АМ „Марица“ щяла да е готова и придвижването до границата би отнемало едва 3 - 4 часа.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА