27
Вт, Фев
25 Нови статии

 

 

Гугъл Голям



 

 

Харесай ни във фейсбук :)

Интервю
Инструменти
Шрифт

georgi-shishkovЧленовоте на СДС в Свиленград до един застанаха зад д-р Емил Кабаиванов

СДС – Свиленград единодушно застана зад д-р Емил Кабаиванов на провелите се вътрешнопартийни избори за лидер на партията. От гласували 87 души „за“ кмета на Карлово са пуснали бюлетини 87, или 100%. На балотажа в неделя Кабаиванов спечели вота в Хасковска област със 190 на 44 гласа срещу другия кандидат - народният представител от Синята коалиция Ваньо Шарков. На национално ниво той победи опонента си с 51, 9%, което е с около 300 гласа преднина.
С избора на Емил Кабаиванов за лидер СДС загърбва окончателно формулата на Синята коалиция за следващите парламентарни избори и обявява курс към „самостоятелност". Шарков пък застъпваше тезата за коалиция с ДСБ на Иван Костов.

По повод избора на нов лидер на СДС и политиката на партията публикуваме интервю на областния председател на „сините“ Георги Шишков.

- Г- н Шишков, сините в Свиленград на 100 процента гласуваха за лидер на партията да бъде избран д-р Емил Кабаиванов. Седесарите в Хасковска област също масово предпочетоха карловския кмет. С какво може да се обясни тази категорична подкрепа ?

- Д-р Кабаиванов успя да спечели доверие с толерантност и ясна визия за развитие на партията. Той е успял човек и ново лице.

- Как премина вотът?

- Спокойно, активно и демократично. Ние имаме традиция - това са четвърти подобни избори, което доказва зрелостта на СДС. Доказва и това, което през годините винаги е било важно за нас – работещо гражданско общество. Всяка от общинските структури осигури нормалното протичане на избора.

- С избора на д-р Кабаиванов за председател на СДС окончателно се слага кръст на Синята коалиция. Ще се търсят ли други партньори или СДС самостоятелно ще се яви на парламентарните избори догодина?

- Така конструирана и функционираща Синята коалиция е история. Поначало тя не заработи и обслужваше синята номенклатурата. Грешка е да правиш коалиция с производните си. Рано е да се каже как ще се явим на изборите.

- Какво ще бъде отношението към „старите муцуни“ като Софиянски, Бакърджиев и др.?

- Те напуснаха, затова, както вече бе посочено - без коалиции с производните. Но всеки е добре дошъл да помага.

- Впрочем, как функционираше Синята коалиция в Свиленград?

- Никак - „Такова животно нема”.

- Как преценявате риска СДС да не прескочи 4-процентовата бариера и да изпадне от бъдещия парламент?

- Такъв риск няма. СДС си е СДС и е нужен на страната .

- Какви са шансовете според вас на досегашния ви коалиционен партньор ДСБ?

- Пожелавам им успех и повече демокрация.

- Очаквате ли отлюспвания в СДС? Някои лидери вече са преориентираха към партията на Кунева. Говори се, че други стягали нови десни фармации...

- Няма да има отлюспвания. Но никой не може да спре политическите и партийни туристи и предатели. Време е българинът най-накрая да направи избор кой да го управлява. Понастоящем, всъщност, ние сме по-отговорни в избора си на плодовете от пазара и плочките за ремонта вкъщи.

- Какво е отношението към ГЕРБ и съществува ли опция за коалиционно управление догодина?

- Като партия ГЕРБ имат още доста път да извървят, за да създадат демократични традиции като политическа формация. Добро начало е да разберат, че светът не започва от тях. Що се отнася до бъдещи коалиции със сигурност БСП не е сред бъдещите коалиционни партньори.

- Какви компромиси не трябва да прави СДС?

- С идеите си и реформаторските умения и способности.

- Критичен се оказа последният доклад на Европейската комисия. Какво е мнението ви за сегашното управление на страната?

- ЕС е гарант за демократичното развитие на страната. От три години сме коректив на властта. Показваме грешки и подкрепяме добрите неща. Обезпокоително е, че напоследък се забелязва връх да взема популизмът - липсват идеи и десни решения на проблемите на обществото.

Интервюто взе: Николай Колев