23
Пет, Фев
26 Нови статии

 

 

Гугъл Голям 

 

Харесай ни във фейсбук :)

Интервю
Инструменти
Шрифт

ivelin-tonevАнгличанин сам дойде в Пожарната да си признае, че неволно е подпалил съседен двор. Горя румънски джип, пламна и отиващия да го тегли камион на Пътна помощ

Код „Червено“ за максимален пожарен риск за Хасковска област се очаква през следващите дни по данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщиха в сряда /4 юли/ от Областната дирекция на МВР в Хасково. В Свиленградско пък зачестиха пожарите на сухи треви. Само за три дни в края на миналата седмица тукашните огнеборци се отзоваха на 9 сигнала за инциденти, повечето от които на сухи треви – по пътя за ГКПП Капитан Андреево, в дворове на къщи в Левка, Йерусалимово и др. За ден се подпалиха две МПС-та на магистрала „Марица“. За основните причини за възникването на пожарите, както и какви мерки трябва да се спазват в пожароопасния сезон разговаряхме с инспектор Ивелин Тонев от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ /РСПБЗН/-Свиленград.

Инспектор Тонев, само за три дни в края на миналата седмица екипи на РСПБЗН-Свиленград са гасили 9 пожара, повечето от които са в сухи треви. Какви са причините за възникването им?

Като причина можем да посочим повишаването на температурите. Навлязохме в сезон, в който дневните температури достигат 34-35 градуса, които изсушават растителността по полето. Често пожари възникват покрай пътищата заради изхвърлени незагасени фасове. Също така в последните дни имахме инциденти в някои села. Хората си чистят дворовете от сухата тревна растителност, горят я и в последствие се палят и съседни дворове, които са необитаеми, непочистени. Затова призовавам гражданите по места много да внимават, когато почистват дворовете си. Освен това, навлизаме в сезона на приготвянето на компоти и друга зимнина. При нас немалко сериозни пожари са възникнали точно от огнища, забравени незагасени след приготвянето на зимнината.

При последните пожари на сухи треви не са нанесени материални щети, но съществувала ли е опасност някои от тях да прерастнат в големи горски пожари или да обхванат населени места?

Да, за радост не са нанесени материални щети. При пожар обаче винаги съществува реална опасност той да се разпространи и да нанесе сериозни загуби. В Левка, Йерусалимово, Малко градище, например, инцидентите са били в дворове. При силен вятър огънят се разпространява бързо и има опасност да премине и по постройки. Засега тук все още нямаме големи пожари, да се надяваме, че ще изпратим лятото без сериозни произшествия. Интересен е случаят с пожара в Йерусалимово, където горяха сухи треви в двор на къща в събота. В понеделник англичанин дойде в Пожарната в Любимец, тъй като не знае, че управлението е в Свиленград, за да си признае, че той е причинил пожара и да си понесе последствията. Човекът повтаряше, че е постъпил много глупаво. Почиствал двора на къщата си от сухи треви и ги запалил, но пламнал и съседният двор. За пръв път срещам такъв съвестен гражданин, на 65 години е.

Обикновено какви са причините за възникването на пожари през лятото?

Повечето са причинени от човешка небрежност. Например, често възникват пожари покрай пътищата заради изхвърлянето на незагасени фасове. Също така в момента върви жътвената кампания, прибира се хлябът. Има земеделски производители, които забравят да почистят техниката от наслагванията и това също води до пожари – запалват се селскостопански машини, продукция и има големи загуби. Селскостопанските машини, с които се прибира реколтата, задължително трябва да премине технически преглед през КТИ и през РСПБЗН-Свиленград. Където има механизирани групи и жънат по-големи житни масиви е задължително да има трактори с плугове за заораване и цистерни с вода. Иначе покрай горските масиви, сметищата, пчелините трябва да има заорана ивица 6 метра. Земеделските производители вече много добре знаят, че е забранено паленето на стърнища. В противен случай не получават полагащите им се субсидии.

Какви са санкциите при неспазване на изискванията?

Санкциите, които се налагат, са до 2 000 лв. по Закона за МВР.

Какви предпазни мерки трябва да спазват гражданите през летния сезон, за да не се стига до пожари и да се предотвратят сериозни инциденти като този във Витоша?

Ние сме район, в който лятото минава с продължително засушаване. Има хора, които излизат на пикник и палят огньове. Трябва да се вземат необходимите предпазни мерки, да се съобразят с времето – има ли вятър или не. Не трябва да се палят огньове във ветровито време и в близост до гори и житни масиви. Другият важен момент – пътуващите с автомобили да не изхвърлят през прозореца незагасени фасове.

Миналия четвъртък се подпалиха две МПС-та на магистралата. Какви бяха причините?

Случаят е малко комичен. Около 11,00 часа получихме съобщение за пожар в автомобил на магистралата до бензиностанция „Шел“. След като колегите отидоха на място стана ясно, че гори румънски джип „Хюндай Санта Фе“, запалил се заради техническа неизправност. Успяха с помощта на служители от бензиностанцията да го загасят. Унищожен е двигателят на джипа. Малко по-късно ни сигнализираха, че гори камион пак на магистралата, някъде към бензиностанция OMV. Колегите отидоха и се установи, че гори камионът на Пътна помощ, който беше повикан да превози горелия румънски джип. При втория пожар, причината за който е късо съединение, беше унищожена електрическата инсталация на камиона.

Интервюто взе: Елена МИХАЛЕВА