03
Чет, Дек
20 Нови статии

Интервю
Инструменти
Шрифт

tsvetan-tsvetanovГ-н Цветанов, на ГКПП Капитан Андреево се проведе акция „Митници“. Кажете в крайна сметка защо се стигна до тази операция, колко души бяха задържани при нея и колко пари са намерени у тях?

За голямо съжаление продължават още порочните практики да се събират средства от пътникопотока, който преминава през границите на страната.

Това, което имахме като оперативна информация и бе потвърдено от използването на специални разузнавателни средства, е че тази смяна всеки пък в края на работния ден, когато приключва своята дейност, се събират паричните потоци от всичките работни места, две са лицата, които се определят, и те са на ротационен принцип, всяка смяна са различни двамата, които броят събраното. И това, което очаквахме, се потвърди. В момента, в който се готвеха да разпределят средствата на всичките 10 човека, които са в смяната, колегите предприеха действия по тяхното задържане и проникване в работното помещение. Вътре бяха разпилени пари. Имаше пари, които бяха на бюрото и, както колегите се изразиха „в който и джоб да бръкнеш, вадиш пачка пари“. Разбира се, те са в номинали 5, 20, 100, различна валута – евро, долари, турски лири, левове. Общата стойност, която беше иззета от работното помещение, е около 15 000 лв. в различна валута . Направете една сметка – на 10 или 8 човека, разпределена тази сума, с колко си тръгват от работното място в края на техния работен ден. Това са около 1 500 лв. минимум. Операцията беше проведена в пълна конфиденциалност, но за да стигнем до работното помещение, където да бъде документирана тази престъпна дейност, поне трябва да има някаква повтаряемост и да знаем, че това е системно. Колегите пристъпиха към действия в 19. 00 часа преди смяната да бъде подменена. По този начин успяхме да задържим и да хванем цялата корупционна схема. Извършени бяха обиски на адресите на някои от митническите служители. Това, което колегите ми докладваха към настоящия момент: има една каса, която е отворена, и в нея са намерени около 4-5 000 долара, под дюшека на едно легло също са намерени около 4 000 долара. Продължаваме в момента процесуално-следствените действия на някои от адресите, където има още 2-3 каси, които трябва да бъдат отключени. Не сме получили съдействието в тази нощ от тези, които са собственици на жилищата. За операцията аз миналата седмица съм информирал премиера Борисов и вицепремиера Дянков, без да споменавам кой ще бъде пунктът, на който ще бъде реализацията, и, разбира се, в днешния ден предполагам, че от информационните агенции и ръководството на митниците също е разбрало за проведената операция. От общо 32-мата служители, които бяха разпитани тази нощ, спрямо 8 лица по всяка вероятност прокуратурата ще прецени, че има достатъчно доказателства и ще се повдигнат 72-часови мерки..

Тези 8 лица ли са тези, за които имате информация, че на ротационен принцип са броели парите?

Точно така. Имахме информация за 4 до 6 лица, която успяхме да документираме в този период, но вчера бяхме приятно изненадани от новата ротация, която беше въведена и всъщност тези още двама, които попаднаха снощи, не бяха в полезрението. Но може би това е част от доверието, което се гради между екипите при разпределянето на тези средства. Това, което остава като загадка, е защо пак не са коректни в отношенията си – у някои от митничарите, които вече бяха си дали парите, за да бъдат събрани и да бъдат разпределени, бяха намерени по 180, по 200, по 120 евро, които са си ги прибрали в малко по-страничен джоб, а не в общия, в който трябва да влязат.

Да рабираме ли, че сте ги снимали?

Ами така, както ви го обяснявам... Имаме и свидетелски показания, но също така част от схемата е документирана, за да може действително и съдията, който ще гледа тези мерки, да придобие и лична представа за това, което реално е осъществено. Дори единият от задържаните каза, че тези пари са били в тоалетната и той просто ги е видял долу на земята и си ги е прибрал. Искал да ги остави в стаята, не знаел какво ще ги прави след това.

Самата група имала ли е йерархия?

Трябва да ви кажа, че всички са били на хоризонтален принцип. Всички са били в една затворена система и знаят, че това, което изкарат, отива за самите тях. Дали отива нагоре, в момента колегите продължават разпитите на всички тези задържани лица.

Имало ли е покровителство?

Не бих могъл да кажа дали е имало, но при всички положения няма как да не знаеш, че това нещо се е осъществявало на територията на митническия пункт. Искам да призова всеки, който се чувства ограбен или обиден от всичко това, което му се случва на границата, да покаже гражданската си позиция, за да се борим всички заедно срещу подобни корупционни практики.

Въпросите бяха зададени на специална пресконференция

{jathumbnail off}