23
Пет, Фев
27 Нови статии

 

 

Гугъл Голям 

 

Харесай ни във фейсбук :)

Интервю
Инструменти
Шрифт

georgi- Георги, честито най-напред. В областта само ти и още едно момиче от Ивайловград имате пълни шестици и на двете матури. Как се получава отлична оценка на зрелостен изпит?

С учене не само в последната година на обучението, а и през четирите. Трябва да имаш и известна доза късмет. По математика целта ми беше да имам 6,00. Чувствах се подготвен, знаех, че ще изкарам висока оценка. По български език очаквах 5,80-5,90 и резултатът ми ме изненада приятно. Темата ми хареса, а тестът не беше кой знае колко труден.

- Други зрелостници се оплакваха, че задачите били трудни, темата не била хубава?

Ами така е, за всеки е различно. Специално по български език мисля, че им е било доста трудно, защото на втората матура по избор има повече пълни шестици, а по български език съм съмо аз с 6,00.

- Ти си и пълен отличник, успехът ти в дипломата ще бъде 6,00. Освен постоянство и трупане на знания, какво друго е необходимо, за да се постигне това?

Не знам, увереност в себе си, може би.

- Явно към математиката имаш афинитет щом завършваш паралелка с такъв профил. Кои други дисциплини ти допадат?

Историята е една от любимите ми дисциплини, оказа се, че и литературата ми се отдава.

- Сега накъде се ориентираш, в кой ВУЗ искаш да учиш?

В Софийския университет или УНСС, но по-скоро в Софийския университет. Искам да уча икономическа специалност. Ще държа изпити по английски език и по математика. Вече имаше предварителни по математика, изкарах 5,20 в Софийския университет и 5,94 в УНСС.

- Какво е мнението ти за средното образование?

Средното образование в България малко или много изостава по международните класации. Но ако ученикът се стреми към знания, може да постигне много дори с българското средно образование. Друг е въпросът, че общото ниво като че ли е прекалено ниско.

- В училище може ли да се придобият достатъчно знания, или трябва да има и извънучилищна подготовка?

Ако става въпрос за матури, аз не съм ходил на нито един урок по български, но въпреки това имам 6,00 на матурата. По математика в последните години са занимавах малко в извънкласна дейност. Мисля, че може и само с училищния материал да се подготвиш, без да ходиш на уроци. Но за кандидат-студентските изпити може би е по-друго.

- Преподавателите имат ли голямо значение?

Преподавателят винаги има значение. Информацията, която ще ти предаде, може и сам да си я прочетеш в учебника, но неговата роля е също така да те вдъхнови и да те накара да се замислиш върху това, което ти предава, да вкара живот в думите на урока.

- Доволен ли си от своите преподаватели?

Доволен съм много от моите преподаватели и най-вече от преподавателката ми по математика Мария Вълчева, без която нямаше да мога да постигна тези неща.

- Ако зависеше от теб, какво би променил в начина на обучение в училище?

Според мен самият подход трябва да се промени. Да не се залага толкова на трупането на огромна база данни и факти, а да се включва самият ученик в процеса и да се стимулира неговото творческо мислене, да се развиват в него креативност, собствено мнение, съобразителност – неща, които ще му помагат занапред дори и да му липсват определени знания.

- А накъде ще поемеш след като завършиш висшето си образование?

Моята идея е да запиша магистратура в чужбина. Може би в Швеция ще уча.

- Много предпочитат Америка, Англия...

Да, но там става въпрос за космически суми. В Швеция и Дания, а и в части от Германия, образованието е напълно безплатно.

- Кои са любимите ти автори, музикални изпълнители?

От българските автори най-много ми харесват Смирненски и Ботев, от западните в момента чета Оруел. Любимата ми група е Куин. И в литературата, и във филмите харесвам научната фантастика. Друг мой любим автор е Артър Кларк.

- За хобита остава ли време?

Да, спортувам редовно, почти всеки ден играя баскетбол за забавление. Участвам и в младежката организация.

- Професионално къде мислиш да се реализираш – в България или чужбина?

Бих искал да остана в България, но честно казано нямам никаква идея къде ще ме отведе животът. Може да се наложи и в чужбина да работя. В нашия и по принцип в малките градове в България няма поле за изява за един млад специалист, млад човек трудно може да си намери добре платена работа, в по-големите градове има повече възможности.

Интервюто взе: Николай КОЛЕВ