26
Пон, Сеп
31 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

През юли мостът ще бъде напълно готов, обещаха от фирмата изпълнител

Ремонтът на моста край Любимец започва на 1 февруари. Цялата техническа документация вече е готова, което ни дава основание да се заемем със същинската работа.

Това съобщи Огнян Павлов, управител на фирмата изпълнител на строежа „АБ – ОРС Инфраструктура“. От тази дата съоръжението вече ще бъде затворено и за пешеходци. Досега забраната важеше само за автомобили.

Реновирането ще стартира от страна на автомагистралата, тъй като за момента р. Марица тече само в един ръкав, нивото на водата е доста ниско и позволява да се работи, без да се отклонява водният поток. Преди това обаче ще бъдат предприети разрушителни дейности – премахване на асфалтовата настилка, на бетонни панели и др. Половината от съоръжението напрактика ще се срути и изгради наново, уточни Павлов. „Ще се прави нов мост. Процедурата е доста сложно инженерно изпълнение, но ние ще се справим. Става въпрос за герберово повдигане на съоръжението. Рискът се крие в това, че се прави над самата река. Всички кабели, които преминават през моста, ще бъдат въведени в тротоара, за да не висят отстрани“, уточни още той. По думите му строителните дейнсоти включвали използването на висококачествени материали, възстановане на връзките на моста, разширяване на тротоарните конзоли, поставяне на нови парапети и мантинели. Според Павлов, ако всичко вървяло по план, съоръжението щяло да бъде готово през юли.

Припомняме, че от 8 март 2013 г. движението на моторни превозни средства по 390-метровото съоръжение над р. Марица бе забранено. До тази крайна мярка се прибегна заради изключително лошото технико-експлоатационно състояние на моста. Ако бе продължена неговата експлоатация, можеше да се стигне до критични ситуации. Мостът е от изключително значение за жителите на цялата община, но най-вече на селата Георги Добрево, Йерусалимово, Оряхово и Васково, които сега нямат пряг достъп до общиснкия център. Съоръжението над р. Марица не е ремонтирано повече от 50 години.

Диляна ЦВЕТКОВА